Natten mot den 9 april ska en kvinna i 80-årsåldern ha utsatts för ett grovt rån i sitt hem i Strängnäs. Enligt anmälan sov hon när förövaren tog sig in och stal smycken. Hon ska också ha fått en skada i ansiktet.
Polisen utreder händelsen och än är mycket oklart, men det finns en teori:
– Vi tror att hennes skador beror på att gärningspersonen har ryckt av henne halsbandet, säger områdespolis Sanna Granbeck och fortsätter:
– Det är så tragiskt och elakt att rikta in sig på äldre ensamma kvinnor.
Inbrottet är det senaste av flera liknande händelser, där förövare agerat medan de boende sovit, i december, januari och mars.
Hur kan man skydda sig och göra det svårare för tjuven?
– Jag vill slå ett slag för grannsamverkan. Det är en bra metod. Att boende i ett område går samman och är extra vaksamma för att hjälpa varandra att inte bli utsatta. Det ger en legitimitet till att uppmärksamma personer man tror är obehöriga. Det kan ju vara grannens barnbarn, men har man grannsamverkan är det helt okej att fråga vad personen vill och om man kan hjälpa den på något sätt, säger Sanna Granbeck.
Hur drar man igång grannsamverkan?
– Man kontaktar mig via sanna.granbeck@polisen.se så kommer jag och informerar. Sedan ordnar jag skyltar via Stöldskyddsföreningen, som skapar en kontaktkedja och ett ombud som jag håller kontakt med.
I dagsläget finns 115 områden med grannsamverkan i Strängnäs kommun, säger Sanna Granbeck, som också rekommenderar husägare att stärka byggnadens skal.
– I de här fallen med inbrotten hos de äldre kvinnorna hade grannsamverkan kanske inte hjälpt. Det är bra om man också kan se till att ha bra lås på altandörrar och fönster, och gärna larm. Larm i dag är väldigt effektiva, men kostar ju en del.
På sin hemsida tipsar polisen också om att låsa ytterdörren även när man är hemma, ha utomhusbelysning som tänds vid rörelse och ha verktyg och stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas vid inbrott.
Det fanns på onsdagen ingen misstänkt för förra veckans grova rån mot kvinnan i 80-årsåldern. Det konstaterar Eva Tördahl vid Strängnäspolisen, som leder förundersökningen:
– Vi tittar självklart på de tidigare inbrotten för att se om det finns någon koppling, men jag kan inte säga nu att det finns ett mönster.