– Naturligtvis är det jättekul, men samtidigt är det ju med en viss oro. Det är inte bara att öppna dörrarna och ropa 'jihaa nu är allting över', säger Stefan Karlsson.
Oron är större nu än förra sommaren.
– Då visste vi ännu inte hur eländigt det var. Nu vet vi att det kan slå tillbaka igen.
På museet har man vidtagit en del extraåtgärder för att leva upp till de restriktioner som har tillkommit under det senaste halvåret.
– Vi håller på att göra om entrédelen så att man får ett bättre flöde. I själva museet kan man vara väldigt många men inte just där.
Målet är att besökarna ska kunna komma in och passera ut på ett mer effektivt sätt.
– Sedan plockar vi bort en stor del av kaféserveringen om normalt sett finns i entrédelen. Den har vi i stället på utsidan så att inte för många trängs på en och samma plats.
Till en början öppnar museet bara på helger, först efter midsommar ska fordonsintresserade även välkomnas i veckorna.
Att öppningsdagen lades på den första maj var inte alls självklart. När museet slog igen portarna i slutet av november 2020 trodde Stefan Karlsson att man skulle kunna öppna igen i februari.
– Vi insåg snabbt att det inte skulle kunna gå.
Det senaste året har tärt på verksamheten.
– Vi har överlevt tack vare att vi har haft personalen permitterad och så har vi fått vissa kulturstöd från staten. Sedan har vi ju dragit ner på alla kostnader som man kan påverka. Det har gjort att vi har kunnat hålla oss ovanför vattenytan, säger Stefan Karlsson och tillägger:
– Men det finns ju en bortre gräns där pengarna tar slut.
Har ni varit tvungna att sälja några föremål?
– Nej, det har vi inte gjort. Lyckligtvis har vi inte behövt säga upp någon personal heller. För oss har permitteringsstödet fungerat jättebra. Vi har varit lyckligt lottade att ha fått besked om beviljat stöd ganska tidigt.
Skulle ni klara ett sådant år till?
– Om de olika stöden fortsätter som de har gjort hittills är svaret kanske. Men om stöden förändras åt det negativa är svaret definitivt nej. Då måste vi säga upp personal eller någonting sådant för att hålla ut lite längre. Vi skulle klara oss ett tag till, men inte hur länge som helst.
Förra sommaren hade ni periodvis väldigt många besökare. Är det en ljusglimt inför säsongen?
– Både ja och nej. I år kommer vi inte att ha några evenemang eller åkturer för att vi inte tror att vi kan lösa det på ett smittsäkert sätt. Förra året kom jättemycket folk, det var väldigt kul, men ledde även till stora utmaningar till exempel med att hålla avstånd, säger Stefan Karlsson och fortsätter:
– För oss blir det svårt. Vi behöver agera polis utan att man egentligen vill det.
I och med nytillkomna restriktioner kommer det även finnas ett maxtak för antalet besökare som får vistas i museet samtidigt. Kommer det för många får man vänta utanför, förklarar museichefen.
– Vi har ändå ganska stora ytor, men det är ju upp till var och en om man vill vänta.
Drömläget vore alltså en stadig ström av besökare utan förra sommarens toppar.
– Det är en hel del knepiga frågor. Vi hoppas helt enkelt på att det blir lagom mycket folk och att man självmant sprider ut sig över dagen och visar hänsyn. Det är bara att hoppas att det kommer att fungera, säger Stefan Karlsson och tillägger:
– Men det kan ju visa sig att vi måste anpassa oss längre fram ändå.