– Vi har informationsträffar första veckan i november och hoppas då kunna få napp med fler kvinnor och tjejer som kan tänka sig att gå en utbildning, säger Elisebeht Markström, ordförande i länsföreningen för Sörmlands kvinno- och tjejjourer, där Måna ingår.
Under veckan har de börjat annonsera för att rekrytera nya volontärer.
– Det är lite grann av en omstart av den kvinnojour som har funnits i Strängnäs i många herrans år.
Förklaringen till att verksamheten har gått på lågvarv förklarar Elisebeht Markström främst har att göra med att färre har engagerat sig.
– Det är ju så med föreningsverksamhet att det går i vågor, konstaterar hon.
– Man rekryterar och får till sig nya medarbetare, sedan går det ett tag och folk försvinner, kanske för att de flyttar eller får barn eller liknande. Det går i cykler kan man säga.
Tidigare har föreningen erbjudit skyddat boende, men den verksamheten har nu avvecklats, berättar Elisebeht Markström.
– Nu är inställningen den att man ska jobba med samtalsstöd i en kvinnojour och en tjejjour. Framför allt är inriktningen att jobba förebyggande, redan innan våldet utövas.
Under den tid som Måna har behövt för sin nystart har även Smilla tjej- och kvinnojour dykt upp i Strängnäs. Elisebeht Markström ser inte att det finns någon konkurrenssituation kvinnojourerna emellan.
– När det gäller de här frågorna så kan det inte bli för många som är engagerade. Vi jobbar åt samma mål och ser det inte som någon marknad, säger hon.