Efter långa kampen: Strandskyddet utökas till 300 meter

Frågan om utvidgat strandskydd i Strängnäs har pågått i elva år. Länsstyrelsen tvingades göra om hela processen, och har nu kommit med ett nytt beslut.

Strandskyddet i Strängnäs utökas till 300 meter, enligt ett nytt beslut från länsstyrelsen.

Strandskyddet i Strängnäs utökas till 300 meter, enligt ett nytt beslut från länsstyrelsen.

Foto: Joakim Serrander (arkiv)

Strängnäs2020-12-15 18:01

Efter oerhört många turer fram och tillbaka, med överklagade och upphävda beslut, kom beskedet på tisdagseftermiddagen: Strandskyddet i Strängnäs kommun utökas till 300 meter.

Frågan om strandskyddets omfattning i Strängnäs började 2009, då en ny strandskyddslag trädde i kraft. Länsstyrelsen i Sörmland föreslog en omfattande utökning av det generella strandskyddet, från 100 till 300 meter, längs Mälarens stränder i stora delar av Strängnäs. Efter att förslaget varit ute på remiss, klubbades det 2013.

Beslutet överklagades emellertid av 26 sakägare, som 2016 fick avslag av regeringen.

Men en person fortsatte kampen, och fick gehör från Högsta förvaltningsdomstolen, som slog fast att länsstyrelsen borde ha informerat sakägarna bättre. Länsstyrelsen fick 2017 i uppdrag från regeringen att göra om processen.

Nu har det nya beslutet alltså kommit – där strandskyddet, liksom i det förra beslutet, utökas till 300 meter.

"Strandskyddet får därmed samma omfattning i Södermanlands del av Mälaren som i övriga Mälarlän. Beslutet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allmänhetens tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det som tillkommit i det nya beslutet, är att närmare 200 så kallade enklaver har arbetats fram i det utvidgade strandskyddade området.

– Så att befintliga hus och tomter undantas från krav på ansökan om strandskyddsdispens inom gårdsmiljön vid till exempel uppförande av nya byggnader, säger miljövårdsdirektör Anne-Li Fiskesjö på länsstyrelsen i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen har nu också tagit fram en digital beslutskarta som finns på myndighetens hemsida.

– Därmed har de vanligaste synpunkterna i remissbehandlingen av förslaget tillgodosetts, säger Fiskesjö vidare.

Landshövding Beatrice Ask beskriver i pressmeddelandet att tisdagens beslut är både tydligare och mer förankrat i inkomna synpunkter än det tidigare beslutet.

– Beredningen av beslutet har omfattat samråd med Strängnäs kommun, fältbesök och beredning av synpunkterna i ett stort antal inkomna remissvar från berörda markägare och olika intresseorganisationer, säger Ask i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!