Efter festdagarna i juni – nu kommer sparkraven

Multeum ska öppna senare, vikariestopp på bland annat fritidsgårdarna och köpstopp inom alla kulturnämndens verksamheter. Det är åtgärder som måste till när kulturnämnden väntas få ett negativt resultat på grund av jubileumsåret.

Sarah Dawn Finer sjöng och var konferencier den 6 juni då även kungaparet deltog, Imenella framträdde kvällen den 3 juni och publikbilden är från samma kväll.

Sarah Dawn Finer sjöng och var konferencier den 6 juni då även kungaparet deltog, Imenella framträdde kvällen den 3 juni och publikbilden är från samma kväll.

Foto: Joakim Serrander, Anna Hübsch, Malin Johansson och Catarina Nitz.

Strängnäs2023-11-10 17:12

Under hela året firas 500-årsresan i Strängnäs kommun med anledning av att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs. Årets höjdpunkt var Sommarfesten med nationaldagen med bland annat kungabesök och Hemmavasan och dagarna innan som firades med bland annat stora artister, som till exempel Jireel, Olivia Lobato och Imenella. 500-årsresan startade i början av året i Stallarholmen och kommer att avslutas innan årsskiftet i Åkers styckebruk.

Tidningen har tidigare berättat att budgeten för hela 500-årsresan var 3 miljoner kronor. Frågan är om budgeten höll.

– Det vet vi inte än. Sista evenemanget är på nyårsafton, säger Johanna Nyberg, kommunens projektledare för 500-årsresan.

Nu är prognosen att kulturnämndens helårsresultat kommer att bli negativt, – 900 000 kronor. Avvikelsen mot budget beror på kostnader förknippade med 500-årsresan och uteblivna bidrag, enligt kulturnämndens delårsrapport 2.

Kommunfullmäktige har beslutat att kulturnämnden medges att redovisa ett underskott om högst 900 000 kronor för år 2023. Samtidigt har kulturnämnden beslutat om en åtgärdsplan.

När det gäller biblioteken ska e-boklånen minskas i antal och öppettiderna för Multeum på lördagar dras ner. Dessutom blir det vikariestopp och övertidsstopp inte bara inom biblioteksverksamheten utan också på fritidsgårdarna samt inom kommunens scen- och kulturproduktion.

Vidare får inte publikvärdar och externa ljud- och ljustekniker tas in vid evenemang. Det råder nu också köpstopp inom kulturnämndens alla enheter.

Hur länge ska dessa åtgärder gälla?

– Det är året ut, säger Jennie Larsson Tjernström (S), ordförande i kulturnämnden.

Vad kommer det innebära för fritidsgårdarna och dess personal att inte få ta in vikarier?

– Det är klart att det är sårbart att inte kunna ha vikarier. Vi är medvetna om att det är jättetråkigt.

Var utsvävningarna under 500-årsresan värda konsekvensen, neddragningar i verksamheterna?

– Alltså vi har inte firat 500 år innan och kommer inte att göra det något mer. Det är svårt att budgetera för innan, det växte under resans gång. Jag var inte med från början utan tog över projektet när jag tillträdde som nämndordförande. 500-årsresan var fantastisk för Strängnäs, jag kan inte säga om det var värt det. Det är lätt att vara efterklok. Vi skulle ha behövt större budget från början. Det är inte roligt att sitta i den här situationen just nu att spara på verksamheterna, säger Jennie Larsson Tjernström.

Är det rätt att bland andra fritidsgårdarna och Multeum drabbas av sparkrav på grund av hela kommunens festdagar?

– Eftersom underskottet inte bara beror på 500-årsresan är det ansvarsfullt av kulturnämnden att ta det här beslutet inför kommande årsramar, säger Anders Härnbro (S), kommunstyrelsens första vice ordförande.

Varför fick inte kulturnämnden en större budget från början?

– I slutet av varje år kan man säga att budgeten skulle ha varit annorlunda här och där. Vilken budget som fanns för 500-årsresan är något som sedan behöver utvärderas. Den här typen av festival har inte existerat förut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!