Tiden har gått fort. Det konstaterade många av Europaskolans avgångselever, när det på måndagsförmiddagen var dags för traditionsenlig mösspåtagning på Ångbåtsbron strax nedanför skolan.
‒Jag kommer ihåg insparksveckan i ettan när vi först kom hit. Vi klädde ut oss och fick en massa utmaningar. Det var väldigt roligt att lära känna klassen på det sättet, säger Tufva Nilsen Mångsén från KF14.
Precis som de andra studenterna kom hon till skolan i sin mörkblåa abiturientmössa. Men innan den fick ge plats åt den vita studentmössan, väntade en skämtsam version av det studentförhör som var verklighet för avgångselever förr om åren.
‒På den allra sista skoldagen hölls en muntlig examinering som kunde ställa till det ordentligt. Men om det var någon som inte skulle få ta examen så var den nog förvarnad om det, säger den numera pensionerade latin- och engelskläraren Kjell Weinius, som enligt traditionen håller i förhöret tillsammans med läraren Gunnar Elworth.
Eleverna pressades på kunskaper kopplade till skolans olika program, varvat med frågor av mer intern karaktär. Hur bör man vara klädd för att cykla i ett femgradigt Berlin? Vad får man inte göra ombord på en båt till Tallinn med 2 000 Erasmus-studenter? Vad kostar det att kissa utomhus i en buske i Riga? Såväl frågorna som svarsalternativen drog ner skratt från eleverna.
Mer allvarsamt var det när elevernas individuella studieplaner delades ut för påseende; ett slags tjuvtitt på de kommande slutbetygen från gymnasiet.
‒Jag är rätt så nöjd. Men jag hade nog förväntat mig högre betyg i några ämnen, säger Martin Werner från FÖ14.
‒Jag har tänkt ta ett tekniskt basår till hösten, jag tror att jag kommer in ändå. Sedan vill jag plugga till byggtekniker eller byggingenjör, fortsätter han.
Han och de andra sjöng sedan om den ljusnande framtid som, enligt studentsången, är deras. På onsdagen kommer den att sjungas igen – på självaste studentdagen.
‒Det ska bli jättekul att springa ut genom dörrarna här, möta sin familj och se sin studentskylt, säger Tufva Nilsen Mångsén.