Förslaget som socialnämnden lägger fram går ut på att man vill införa registerkontroller för personal som ska jobba inom äldre- och funktionshinderomsorgen där ensamarbete förekommer.
– Ursprunget till det här med registerkontroll är främst att vi i Strängnäs kommun kommer att jobba bättre med fördjupade registerkontroller under de förutsättningar i lagen som tillåter det. Det finns redan lagstiftning som säger att man ska göra det när det gäller barn och unga, men vi har också ensamarbete när det gäller utsatta personer som är gamla och behöver vård och omsorg, säger socialnämndens ordförande Thord Modin (S).
De händelser som Thord Modin talar om är vad som i förslaget beskrivs som "allvarliga avvikelser", bland annat stölder av brukares tillhörigheter och narkotikaklassade läkemedel. Där nämns även händelser som enstaka anställningar av personer med belastningshistorik i misstanke- och polisregistret.
– Personen som hade utfört de här stölderna är inte kvar, men vi vill inte heller att det här ska kunna hända igen.
Hur utbrett var problemet med stölderna?
– Utbrett kan man inte påstå att det var, utan det var några enskilda händelser. Men det räcker med ett par tillfällen för att göra det tydligt att vi behövde göra någon insats för att förhindra det, säger Thord Modin.
Socialnämnden föreslog redan i september 2023 att registerkontrollera vid nyanställning. Kommunstyrelsen bedömde då att ärendet behövde utredas ytterligare innan det kunde fattas något beslut om det. Thord Modin säger att detta främst var för att låta HR ge sin syn på ärendet i fråga.
– Det har de gjort nu och vi går vidare med att ta det till nämnden för att besluta om. Om nämnden tycker det så ska det gå vidare till kommunstyrelsen för slutgiltig behandling.
I HR:s beaktande nämns en farhåga att ett utdrag ur belastningsregistret riskerar att föra med sig en sorts falsk trygghet hos arbetsgivaren.
"Att en kandidat inte har något i sitt belastningsregister betyder inte att vi är 'fredade' från eventuella framtida tillgrepp", står det vidare.
En annan faktor som tas upp i beaktandet är att kommunen som arbetsgivare kan behöva förhålla sig till hur organisationen tar hänsyn till anställningen av medborgare som avtjänat straff för brott.
Förslaget berör bara personer som nyrekryteras för de berörda tjänsterna; personer som tidigare haft en anställning i kommunverksamhet är fredade. Inte heller praktikanter och studenter berörs av förslaget då registerutdrag för dessa inte bedöms som nödvändigt i och med att de kommer att utföra sina arbetsuppgifter tillsammans med annan personal och handledare.
Hur kommer det sig att det inte fattats beslut om den här typen av kontroll tidigare?
– Det kan jag inte svara på då jag bara har suttit sedan januari 2023. Jag vill också att vi i den mån det går använder oss av de kontroller som görs av de aktörer vi anlitar, även externa.
Räknar ni med att förslaget kommer att antas av KS?
– Det kommer i alla fall att få prövas. Om det går igenom vet jag inte, men vi har gjort de insatser som KS ville ha åtgärdade i förra återremitteringen, så får de ta ställning till det igen, säger Thord Modin.