2018 växte Strängnäs kommun med rekordsiffran 700 invånare. 2040 räknar kommunen med att vara 50 000 personer. För att klara det behöver det byggas bostäder, något som kommunen planerar för i Norra staden, det gamla regementsområdet, och på Tosterö, med Bresshammar och området runt Svenska hem arena. Men det finns fler platser att bygga bostäder på och nu har kommunen presenterat vinnaren i markanvisningstävlingen för kvarteret Kungsfiskaren, området mellan Björkvägen och Kilenvägen, i höjd med Finningerondellen.
– Det här området ska bygga ihop Finninge med staden, säger Mikael Rojek, samhällsstrateg vid Strängnäs kommun.
– Vi ställde höga krav på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet men Bergsundet tog det ännu längre, säger Mikael Rojek när han tillammans med sina kollegor och kommunalråd Jacob Högfeldt (M) presenterar vinnaren.
Strängnäs kommun kommer nu sälja marken för 13,3 miljoner kronor till Bergsundet. Företaget, som sysslat med att bygga och äga hyressätter sedan 70-talet, hoppas kunna sätta spaden i jorden redan till sommaren. Då kommer det uppföras tre hus i massivt trä, en nygammal byggteknik som varit vanlig i bland annat Österrike men som nu så smått börjar användas i Sverige igen.
Två av husen, som ska ligga längs med Kilenvägen, kommer vara fem våningar höga. Det tredje blir ett längre hus med långsidan mot Björkvägen och kommer vara fyra våningar högt. Mellan och framför husen kommer det finns gårdar med grillplats, växthus och boulebana.
– Vi tror inte på att stänga ute människor, vi tror på en öppen gård som bjuder in alla till att passera, med respekt förstås, säger Jacob Ekman, Bergsundet, som menar att gemenskap skapar trygghet, inte staket som håller människor ute.
Företaget – kan genom att se bygget av de 100 hyresrätterna som en långsiktig investering, inte en snabb investering som ska ge utdelning – hålla hyran nere på jämförelsevis låga nivåer av nybyggda hyresrätter. Genom att välja hållbara byggmaterial som inte kräver samma underhåll sparar man också pengar.
Mikael Rojek menar dessutom att den sociala tanken Bergsundet har med gemensamhetsutrymmen, men också hyresgästutbildning som alla hyresgäster får, skapar en långsiktighet som minskar underhåll och därmed kostnader för hyresvärden.
– Det här är ett mycket spännande sätt att se på att bygga och äga hyresrätter, säger Mikael Rojek.