Nu kan studenten bli som vanligt: "Man har oroat sig"

Börja leta efter balklänning, öva på högklacksgången och ladda energin för utspringet. Nu smids studentplanerna och efter två år återgår ceremonin till det traditionsenliga. "Jag är väldigt taggad", säger avgångseleven Sofiya Vedyashkina.

"Det känns bra, jag är väldigt taggad", säger Sofiya Vedyashkina (höger), 18, inför studenten 8 juni. Maja Grönblad, 19, var främst oroad för att balen skulle bli inställd på grund av corona, men nu ser den ut att bli av.

"Det känns bra, jag är väldigt taggad", säger Sofiya Vedyashkina (höger), 18, inför studenten 8 juni. Maja Grönblad, 19, var främst oroad för att balen skulle bli inställd på grund av corona, men nu ser den ut att bli av.

Foto: Fanny Lindblad

Strängnäs2022-03-14 11:33

Våren har anlänt och varje dag är ett steg närmare de för många efterlängtade studentaktiviteterna. 

Vad ser ni mest fram emot?

– Studentdagen! Det känns så kul med champagnefrukost och allt, säger Maja Grönblad, 19, som får medhåll från Sofiya Vedyashkina, 18. 

– Jag är taggad på att ha gymnasiet avklarat, säger hon.

De är avgångselever på Europaskolan i Strängnäs och ska ta studenten 8 juni. Dagen är under planering, berättar rektorn Thomas Axelsson, och förväntas innehålla de traditionsenliga delar som skolan vanligtvis genomför. 

I så fall börjar dagen med klassaktiviteter med mentorerna, följt av studentlunch och uppladdning inför utspringet klockan 15. När avgångseleverna kramat färdigt vänner och familj börjar studentmarschen – om skolan får tillstånd från kommunen – genom centrum. 

Därutöver arrangerar eleverna egna aktiviteter som champagnefrukost, studentflak och studentfest som avslut på kvällen. 

– Det är något man oroat sig lite över, att inte få åka flak. Det känns typ inte som en student om man inte får göra det, säger Maja Grönblad, vars klass EU19 redan har bokat flak och stora högtalare.

Duon har haft distansstudier stundtals under hela sin gymnasietid. Studiemotivationen har varit svår att hålla i gång, tycker Sofiya Vedyashkina, men det var också svårt att komma tillbaka till ett vanligt skolschema.

– Det var lite jobbigt att vänja sig igen vid nya rutiner, säger Maja Grönblad. 

De är tacksamma för att årets firande ser ut som traditionen bjuder och inte likt de två senaste åren som präglats av coronarestriktioner. 2020 var utspringet uppdelat på fem timmar i stället för en, och folkhavet bestod av en anhörig per student – 2021 utökat till två. Studentmarschen var utbytt mot picknick i Månssons trädgård och sedan ordnade skolan inga fler aktiviteter.

undefined
En vårdnadshavare per elev till vänster, övriga till höger utanför avspärrningarna. Militär precision rådde vid Europaskolans coronasäkrade studentfirande 2020. I år är den vanliga traditionen tillbaka, berättar rektor Thomas Axelsson.

Fjolårets avgångselever fick ingen skolbal, men i år förväntas den äga rum på Sundbyholms slott i början på juni, säger Thomas Axelsson. Han understryker att minutprogrammet blir klart först i maj och att skolan inte vill uttala sig för tidigt om ett spikat program, i fall att smittoläget ändras:

– En backup-plan, om det skulle bli en pandemiliknande situation, är att vi gör som förra året. 

En bit ut från stadskärnan planerar Thomasgymnasiets studentkommitté och skolans ledning inför firandet 17 juni. Före den dagen genomförs mösspåtagning, följt av en gemensam lunch och en avslutningsvecka med aktiviteter, för att bygga upp stämningen, berättar skolans rektor Daniel Moberg. 

Studenterna får själva anordna bal, champagnefrukost och studentflak. Utspringet – som de senaste två åren styrts av restriktioner – är nu också åter hos dem. 

undefined
Avgångseleverna på Thomasgymnasiet tar studenten 17 juni. "Det är så underbart att få vara med om utspringet varje år", säger rektorn Daniel Moberg. Bilden är från 2021.

Vågar ni smida planer utifrån att pandemin är över?

– Det är nästan så att man har glömt bort det, men ja, vi vågar smida planer. Vi planerar att göra utspringet för alla samtidigt och om det skulle visa sig att vi behöver ställa om vet vi hur man gör, så det känns ganska lugnt faktiskt. 

Avslutningsvis ser båda rektorerna mycket fram emot dagen.

– Det är så mycket eufori och det är så underbart att få vara med om utspringet varje år, så det längtar jag efter att möta igen, säger Daniel Moberg.

Förra året livesände tidningen studenten på både Europaskolan och Thomasgymnasiet, vilket fortfarande går att se på tidningens sajt.

Tips till studentfirandet

Mat: Plockbord där gästerna får servera sig själva. På så sätt blir det mindre jobb för värden under mottagningen. Varmkorv i bröd är också enkelt – men något mindre festligt. 

Tårta: En stor och somrig skapelse, kanske i form av en studentmössa? 

Dekoration: Är svenskarna någonsin lika patriotiska som på studenten? Färglägg hemmet i gult och blått. Här kan ballonger, dukar, girlanger och blommor vara passande. 

Inbjudan: Digitala inbjudningar. Det kräver både mindre tid, pengar och material. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!