Alkoholhandläggarna måste jobba effektivare

Kommunens alkoholhandläggning får lågt betyg av kunderna, alltså företagarna. Nu ska den bli mer effektiv.

"Självklart ska vi följa alkohollagen", säger Ewa Thalén Finné (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Bilden med ölservering är tagen i ett annat sammanhang.

"Självklart ska vi följa alkohollagen", säger Ewa Thalén Finné (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Bilden med ölservering är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Janerik Henriksson/TT, Christine Olsson/TT

Strängnäs2022-05-11 13:43

2019 beslutade miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att det skulle göras en översyn av samhällsbyggnadsförvaltningens arbete med tillstånd och tillsyn enligt alkohollagen. Nu kommer nämndens ordförande Ewa Thalén Finné (M) med förbättringsförslag.

– Vi såg framför allt i nöjd kund-mätningen att vi ligger lägre än andra verksamhetsområden. Vi har backat jämfört med tidigare undersökningar. Vi måste sträva mot att bli bättre, säger Ewa Thalén Finné.

Tidningen har tidigare skrivit om betyget för kommunens service till företagare och att snittet där bland annat dras ner av hanteringen av serveringstillstånd.

På vilket sätt kan handläggningen av serveringstillstånd bli bättre?

– Det handlar om många delar som tidsåtgång, bemötande och tydlighet. Från politiken måste vi tydliggöra vad som vi tycker är viktigt. När det gäller alla tillståndsärenden måste vi titta på hur vi får fullständiga ansökningar, då sparar vi mycket tid.

I Ewa Thalén Finnés förbättringsförslag, som finns med i protokollet från nämndens senaste möte, står att "det behövs en balans mellan noggrannhet/rättssäkerhet och service eftersom vi ju har krav på bland annat skyndsam handläggning. Det är naturligtvis en fantastisk service med väldigt noggranna handläggningar, men det är inte en servicenivå vi har råd att resurssätta".

Är det inte bra att ha noggranna utredningar när det gäller serveringstillstånd?

– Självklart ska vi följa alkohollagen men kan vi förenkla handläggningen? Kan vi bli snabbare? Det är hela tiden en avvägningsfråga.

Finns det inte en risk att restauranger som inte borde ha fått tillstånd att servera alkohol får det, om arbetet ska ske snabbare och inte lika noggrant?

– Nej, det tror jag inte, våra handläggare är duktiga. Skulle det ske i något enstaka fall, vilket jag inte tror, så upptäcks det i nästa steg vid tillsyn, säger Ewa Thalén Finné.

I hennes förslag till förbättringsarbete står också att hon förväntar sig att ärenden handläggs inom ett "tidsspann som kan förväntas".

Tar utredningarna för lång tid i dag?

– Från det att utredningarna är kompletta går utredningarna oftast rimligt fort, men all tid vi kan minska ner skulle vara positiv. 

På kommunens hemsida står att stadigvarande serveringstillstånd ska kunna beviljas inom 60 dagar och tillfälligt inom 30 dagar, från dess att komplett ansökan har skickats in.

Hålls de tiderna i dag?

– Ja, enligt den information jag har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!