De var den 22 oktober i år som naturvårdshandläggaren Kristin Larsson från Länsstyrelsen gästade Strängnäs för ett tillsynsärende på Tingstuhöjden, vilken alltsedan 1986 har varit ett naturskyddsområde.
Besöket berodde på att en privatperson har haft synpunkter på hur det ser ut i området efter cyklisternas framfart, och hur processen hade gått till då kommunen och klubben kom överens om att låta anlägga en slinga för mountainbike, MTB.
Nu har Kristin Larsson skickat ett brev till bland annat Strängnäs kommun om förslag till åtgärder i naturvårdsområdet.
Hon skriver bland annat: "Länsstyrelsen anser att förvaltaren och cykelföreningen gemensamt bör fastställa sträckningen för cykelbanan samt att kommunekologen bör rådfrågas om lämpligaste dragning."
Kristin Larsson, som även efterlyser att banan finns markerad på en karta, rekommenderar också att Strängnäs CK skriver en dispensansökan för att den har anlagt och reparerat broar över vattendrag i området. Länsstyrelsen kommer därför att kontakta föreningen.
Fritidsenhetens chef Bo Nordebrink anser dels att kommunen måste ha ett möte med klubben, dels att fritidsenheten behöver träffa mark- och exploateringsenheten för att komma överens om hur de gemensamt ska få bättre struktur på banan och skyltningen:
– Jag misstänker att arbetet med bland annat tydligare skyltning kan göras först efter vintern, just nu har vi mycket stiltje här på grund av coronapandemin.
Ett problem i sammanhanget är att det finns gott om stigar på Tingstuhöjden och att MTB-åkare ibland använder dem också vid sidan av sitt cirka tre kilometer långa spår.
– Klubben måste förklara för sina medlemmar vad som gäller, sen kanske det finns andra cyklister som också gillar att åka omkring i skogen, säger Bo Nordebrink.
Kommunekologen Beatrice Svensson Lindius fanns med på rundvandringen i oktober och har tagit del av länsstyrelsens brev.
– Det ser väl inte så bra ut överallt. Det är bra att reda ut vad som gäller och göra det tydligt för alla, säger hon.
Beatrice Svensson Lindius ser Tingstuhöjden som ett attraktivt rekreationsområde och en viktig del av Strängnäs.
– Tillsammans får vi se över vad vi kan göra för att minimera påverkan på naturen.
Mirella Ehrin, ordförande i Strängnäs CK, skriver i ett mejl till tidningen:
"Det viktiga för cykelklubben är att vi kan fortsätta vår ungdomsverksamhet där vi främst använder stigar i skogar i anslutning till klubblokalen. Hur och var det kommer bli kommer vi att diskutera med kommunen. Då ålder och cykelvana hos våra ungdomar varierar mycket har vi cyklat på olika stigar och spår för att alla ska få en utmaning. Vi vill naturligtvis göra rätt och ser fram mot att träffa kommunen."
I sin summering framhåller Kristin Larsson även att det förekommer angrepp av granbarkborre på Tingstuthöjden. Den drabbade ytan är cirka 100 x 100 meter stor, kommunen bör inkomma med en skriftlig anmälan för ett samråd om hur många träd som ska fällas och hur.
Kristin Larsson påtalar också att Försvarsmakten kommer att kontaktas på grund av att spår i marken efter en maskin och ett grävningsarbete syns samt att den paintballbana som ett eventföretag arrenderar av kommunen "bör märkas ut både på karta och i terrängen på ett lämpligt sätt".