Eldningsförbudet hävs efter allt regn

Efter helgens skyfall häver nu räddningstjänsten eldningsförbudet i Strängnäs kommun. Men riskerna med grillar och brasor kvarstår. – Det gäller att ta ansvar för sitt eldande, att förbudet hävs betyder inte att man kan elda eller grilla hur som helst, säger Mårten Eskilsson, ställföreträdande räddningschef.

Strängnäs2009-07-07 21:45

Lokalt i helgen fick Strängnäs kommun över 20 millimeter regn vilket gjort markerna så pass våta att eldningsförbudet kan hävas i kommunen. Men farorna med eldning är inte över.

– Det är viktigt att man ändå är försiktig när man eldar eller grillar, säger Mårten Eskilsson på räddningstjänsten.

Viktigast är att man har vatten tillgängligt när man tänder eld, oavsett om man grillar eller gör en större brasa.

– Då måste man ju anpassa mängden vatten efter hur stor brasa man i ett nödläge kan behöva släcka, säger Mårten.

Larm om lägereldar

Räddningstjänsten får under sommaren och hösten många utryckningar till lägerledar av olika slag som människor lämnat att ”brinna ut”.

– Även om det ser säkert ut att lämna elden att själv ”brinna ut”, så är det sällan så, om elden inte står på en icke brännbar grund. Eld kan gå ner i marken vilket kan ställa till stor skada i skog och mark, säger Mårten.

Engångsgrillar får nu börja användas igen och där gäller det att vara extra vaksam.

– De blir oerhört varma. Man måste dränka dem i vatten innan man slänger dem, ordentligt med vatten. Kolet är varmt länge även om det ser släckt ut är det varmt inuti. Så riktigt dränk dem innan du slänger dem så att det inte börjar brinna i soptunnor eller containrar.

Onödiga utryckningar

Vill du göra en större brasa, för att elda ris till exempel, är det viktigt att tänka på att inga öppna lågor ska synas efter att det blivit mörkt.

– Eldlågor syns på så långt håll när det är mörkt att folk ringer och tror att det är en eldsvåda. Att folk eldar i mörker kostar oss många onödiga utryckningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om