Elever blir riksdagsledamöter för en dag

Sex elever från Europaskolan Strängnäs ska arbeta i utskott och debattera i plenisalen. På måndag väntar Ungdomens riksdag.

Längst bak syns Lukas Adolfsson, Johanna Petrović och William Kohlström. Framför dem sitter Rasmus Ramsell Kardestål, Joséphine Närholm och Mary Jonsson. Alla sex går programmet modern humanities på Europaskolan Strängnäs, killarna år 1 och tjejerna år 2.

Längst bak syns Lukas Adolfsson, Johanna Petrović och William Kohlström. Framför dem sitter Rasmus Ramsell Kardestål, Joséphine Närholm och Mary Jonsson. Alla sex går programmet modern humanities på Europaskolan Strängnäs, killarna år 1 och tjejerna år 2.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2020-01-31 19:07

På måndag fylls riksdagen med 349 gymnasieelever, och sex av dem kommer från Europaskolan Strängnäs.

– Det ska bli så häftigt att få vara på plats i en så stor del av vår demokrati, och att det kommer att vara på riktigt, säger Johanna Petrović.

Hon går andra året på programmet modern humanities, en spetsutbildning i samhällskunskap och historia, och åker till huvudstaden med klasskompisarna Joséphine Närholm och Mary Jonsson samt Rasmus Ramsell Kardestål, Lukas Adolfsson och William Kohlström som går samma utbildning i årskurs 1.

De ska delta i Ungdomens riksdag, som har genomförts vartannat år sedan 1998.

Satsningen ger eleverna en möjlighet att lära sig mer om politiska processer och hur det är att vara riksdagsledamot. Eleverna är indelade i utskott, där motioner som de själva tagit fram inför Ungdomens riksdag ska diskuteras med riksdagsmän och tjänstemän. Utvalda förslag ska sedan debatteras och röstas om, under ledning av talman Andreas Norlén. 

– Europaskolan har varit med länge, för min egen del är det fjärde gången nu. Det märks att det blir större och större för varje år, mer och mer ambitiöst med talmannen och flera statsråd som deltar. Det är ett jättebra evenemang som riksdagen anordnar för att eleverna ska lära sig om demokrati, säger samhällsläraren Johan Sandell.

Europaeleverna har arbetat med sina motioner på håltimmar och fritiden. Förslaget som tjejerna i Mod18 tar med sig handlar om att ta fram en rikdagsapp, där allt som rör riksdagens arbete ska samlas för att fler ska engagera sig i det. En idé är också att det ska gå att rösta i allmänna val genom appen.

– Vårt förslag handlar om retoriken i riksdagen. Det är väldigt mycket "herr talman", sakligt och formellt och lite tråkigt. Vi skulle vilja att debatten gjordes lite mer intressant. Vi vill också ha fler partiledardebatter så att aktuella frågor kan fångas upp snabbare. Det skulle nog ge folket en bättre bild av vad de olika partierna tycker om saker som det står om i tidningarna just nu, säger Lukas Adolfsson som talar för Mod17.

Dagen avslutas med frågestund, där eleverna får ställa frågor till ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), EU-minister Hans Dahlgren (S), jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S).

Karta: Europaskolan Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!