– Om man vill bli bra på fotboll så får man inte ge upp. Man måste fortsätta att kämpa.
Så säger 8-åriga Caesar Keceli i klass 2A på Finningeskolan, för att förklara vad "grit" är. Begreppet är centralt för både personal och elever på skolan, som har arbetat aktivt med det i tre års tid.
– Det handlar om den inre drivkraften att kämpa. Man kan jämföra med finskans "sisu", ett jävlar anamma. Ansträngning ger resultat, och det är något som gäller det mesta i livet, säger Maria Ekholm, en av lärarna som ingår i skolans så kallade grit-grupp.
Grit har varit omtalat i den pedagogiska sfären i några år, och snappades snart upp av lärarkollegiet på Finningeskolan.
– Någon hade läst något och vi började diskutera. På en arbetsplatsträff samlade vi ihop fraser som vi ville jobba vidare med, berättar Jenny Eriksson, även hon lärare.
Fraserna sattes upp på en vägg i matsalen. Med jämna mellanrum tillkommer nya fraser, och de diskuteras av elever och pedagoger i matsalen och klassrummen.
Arbetet på Finningeskolan, som är en F–3-skola, nämns i barn- och utbildningsnämndens delårsrapport. Det framgår att flera grundskolor från detta läsårs start jobbar med att stärka elevernas grit, i syfte att få fler elever i högre årskurser att nå kunskapskraven och förbättra betygen.
Det växande berömmet är centralt inom grit, och handlar om att inte befästa bilder av att elever är på ett visst sätt – utan att de, exempelvis, har blivit duktiga på matematik tack vare att de har övat mycket.
Motion, sömn och mat är viktiga delar för att hjärnan ska orka kämpa. Rörelse prioriteras på skolan, som återkommande har grit-raster med olika fysiska moment där eleverna kan utmana sig själva.
– Men ibland hamnar vi alla i gropen, säger Maria Ekholm med adress till en illustration som finns i alla klassrum.
Den visar en flicka som tar sig an en ny uppgift, men som halkar ner i en grop. Efter en stund är hon fast besluten att komma ur den. När hon väl lyckas har hon inte bara lyckats ta sig upp till marknivån – utan hon har klättrat högre än hon tidigare befann sig.
– Grit-gropen är ett gemensamt språk för alla på skolan, både personal och elever. Barnen kan själva säga att det känns som att de är "i gropen" när något är svårt.
Caesar Keceli berättar hur han gör för att ta sig ur den:
– Jag vilar i fem sekunder, sedan fortsätter jag att försöka.