För tredje året spelar Strängnäsklubben i högsta serien, eller ligan (SFL), om ni så vill.
I våras nådde laget SM-kvartsfinal där dock Uddevalla blev en för tuff nöt att knäcka.
Redan då hade coronapandemin lagt sig som en våt filt över landet och utestängt publik från diverse idrottsevenemang.
– När vi mötte Uddevalla hemma kompenserade elitfotbollsföreningen oss för inkomstbortfallet, säger Robin Rosenstam.
Under hösten hade Strängnäs en begränsad publikskara på några matcher men har för det mesta spelat inför tomma läktare.
– I fjol låg publiksnittet, om jag minns rätt, på 237 personer. Inför denna säsong budgeterade vi för 200, fortsätter Robin Rosenstam.
Intäkter som alltså uteblivit. Inte heller får klubben några inkomster från kioskförsäljning vid matcherna. Laget kan därtill inte arrangera den inomhusturnering som ersatt klassiska ST-cupen.
– De pengar vi nu fått från fonden är ändå ett välbehövligt tillskott. Vi ska söka bidrag även från Riksidrottsförbundet, konstaterar Robin Rosenstam, och tillägger:
– Även utan pandemi är det tufft att bedriva elitidrott.
Vad används pengarna till?
– Bland annat material, hallhyror och resor.
Beslutet att tilldela Strängnäs futsal 35 000 kronor fattades på delegation av kommundirektören Lars Ekström strax före jul.
– Men det är fritidschefen Bo Nordebrink som berett detta och flera andra ärenden med koppling till idrott, andra föreningar söker bidrag via kulturkontoret. Jag bestämmer inga summor, säger Lars Ekström.
I beslutet står bland annat följande: "SFC har haft ett stort intäktsbortfall under året. Strängnäs spelar i högsta divisionen som finns i Sverige och är därmed ett så kallat elitlag, därigenom så marknadsför de kommunen på riksnivå. Stödet som beviljas är i huvudsak riktat för att täcka föreningens lokalhyror."
En tidig julklapp från kommunen fick även BK Stallis. Bowlingklubben uppgav att deras förlust under 2020 uppgick till 24 000 kronor. Kommunen kompenserar Stallis med 10 000 kronor från Föreningsstödsfonden.
Stallis kunde inte träna eller spela matcher, men har ändå haft fasta lokalkostnader. För att minska förlusten höjdes medlemsavgifterna med 20 procent.
– Jag har sett många ansökningar under hösten, både från idrotten och kulturen. Förhoppningsvis kan vi bidra till att föreningslivet klarar sig igenom pandemin, säger Lars Ekström.
Det finns fortfarande medel att söka, åtminstone fram till halvårsskiftet.
– Fonden kan fyllas på, säger Lars Ekström.
Samtliga ansökningar (den första inkom i juni och den senaste från Strängnäs futsal den 15 december) har inte beviljats.
"De föreningar som fått avslag har antingen inte uppfyllt kraven eller så har vi bedömt att de inte har behov av stöd i nuläget", skriver Bo Nordebrink i ett mejl till tidningen.
Totalt sju avslag noteras, och samtidigt sexton bifall.
Ekonomiskt stöd under krisen har bland andra Fogdö IF, IK Viljan, Strängnäs IBK, Sanda lokalförening och Häradsortens bygdegård erhållit.
Under hösten trillade det in 15 000 kronor hos Sanda lokalförening som driver bygdegården i samhället.
– Det är vi jätteglada för. Vi har gått miste om massor av intäkter, värst var att den årliga sommarauktionen och julmarknaden inte blev av, säger ordföranden Inga-Lill Jävergren.