Terminspriser är ett sätt för elbolagen att betala för el innan den levereras för att minimera påverkan av stora prissvängningar. Dessa priser var som dyrast i mellan augusti–september 2022.
Anders Gradin är krafthandelschef på Sevab. Han berättar att det har varit lite högre spotpriser – det vill säga priset som elbolagen betalar för el – än vad som är normalt för årstiden men att de fortsatt är på väg ner.
– Det beror på att det är kallare nu än vad det brukar vara den här tiden på året. Det gör att vårfloderna har försenats lite grann, men förhoppningsvis kommer de igång när det börjar bli lite varmare i veckan. I normala fall är de igång redan vecka 17, säger han.
En annan faktor som påverkar elpriserna är att kärnkraftsrevisionerna påbörjats, berättar Anders Gradin.
– Just nu är det tre stycken reaktorer som är iväg på revision samtidigt. Det tar några veckor innan de är tillbaka, så vi har ganska lite kärnkraft igång nu.
Likaså har mängden vind stor påverkan på elpriset.
– Vi har ganska lite vind just nu, men det kommer också att gå mot det normala, fortsätter Anders Gradin.
Blåser det mindre nu än vad det brukar?
– Jag skulle nog säga att det är betydligt mindre just nu. Vi är i ett ganska lågt läge.
I dagsläget ser det ut som att vi kommer att få ett spotpris som sjunker månad för månad, enligt Anders Gradin:
– Men jag skulle inte ta gift på det, för det kan alltid hända saker på marknaden. Vi kan till exempel få problem med någon reaktor, som vi fick för bara ett litet tag sen.
Han siar att i maj kan spotpriserna ligga på runt 60–70 öre per kilowattimme, och att man kan räkna med att priserna kryper ner med tio öre per månad fram till juli. Som jämförelse låg priserna på 269 öre i december.
Även framåt ser förutsättningarna för lägre elpriser goda ut, då bland annat gaspriserna har sjunkit rejält. Gaslagrena är överlag mer fyllda i dag än vad de var för ett år sen – nu ligger de på ungefär 60 procent, jämfört med 35 procent i fjol.
Är det en följd av att man blivit orolig för det som hände gaspriserna förra året?
– Ja, bland annat. Inte bara Sverige utan hela Norden exporterar el hårt till Europa så att de kan spara på gasen, svarar Anders Gradin.