2021 hände allting på samma gång för Emilia Morén-Espinoza. I slutet av 2020 bröt hon foten. Kort därpå tog det slut med den dåvarande flickvännen, hon flyttade hem till Strängnäs och bytte jobb, samt blev diagnostiserad med depression.
Allt detta mitt i en rådande pandemi.
Tiktok hade hon börjat med när "alla gjorde det" runt 2018–2019, men det var först när hon bröt foten som hon började publicera fler videos på plattformen.
– Det började mest för skojs skull. Sen märkte jag att folk började kommentera och följa och att jag fick uppmärksamhet. Det blev som en form av bekräftelse och ett forum där jag kunde vara någon annan, säger hon.
Sen en lång tid tillbaka har Emilia Morén-Espinoza levt med en ätstörning, som blev värre i samband med att hon blev deprimerad.
– Jag gick ner mycket i vikt, men jag fick också mycket uppmärksamhet och bekräftelse i hur jag såg ut. Det gav mig någon slags rush i stunden som kändes härlig. Medan resten av mitt liv var kaotiskt så var Tiktok en plattform där jag själv kunde välja hur jag porträtterades – i vilka vinklar och med vilka filter. Det blev väl min livlina.
I takt med att hon långsamt började ta sig ur depressionen började Emilia tvivla på om bilden som hon sakpat av sig själv på sociala medier verkligen stämde överens med den hon var i verkligheten.
– Jag kunde ha dagar då jag kände en jättepress inför att publicera inlägg. Jag kände att jag var tvungen att spela in videos som jag egentligen inte identifierade mig med. Jag ville ju fortfarande vara intressant och att folk skulle se mig, men det blev på fel sätt. Även om jag såg glad ut i en video så kunde jag vara helt utmattad efteråt.
2022 fick Emilia en till diagnos: dysmorfofobi, även känd under det engelska namnet body dysmorphic disorder, BDD. Emilia beskriver det som att personer som har BDD ofta tror saker om sitt eget utseende som inte stämmer, och att ens utsida alltid är i fokus.
– Har jag en dålig dag så kan det ta en timme för mig att bara göra mig i ordning för att gå till affären, för att ångesten tar över. Det är mycket ångest kopplat till diagnosen. Att vara en person med BDD och att synas på sociala medier... Det är inte en bra kombo.
Känner du någonsin att du ångrar att du började med Tiktok av den anledningen?
– Min kroppsångest hade funnits ändå, även om den späddes på av det här. På ett sätt ångrar jag det, men å andra sidan så har jag också lärt mig mycket om mig själv. Jag hade nog jämfört mig med andra lika mycket ändå, precis som folk säkert jämför sig med mig i mina videos.
Emilia berättar hur det inte finns jättemycket information ute om BDD. Hon har själv inte vetat hur hon ska prata om det öppet på sina konton, då hon upplever att det finns mycket skam kopplat till diagnosen.
– Jag vill att folk ska veta om att diagnosen finns och att det inte behöver påverka ens liv lika mycket som det kan göra. Men jag vet inte riktigt hur jag bäst ska förmedla det.
I dag kretsar Emilias innehåll på sociala medier mest om relationen med frun Natasha Morén-Espinoza, hemmahörande i Kanada, som Emilia träffade via Tiktok.
– Folk kommenterar inte alls lika mycket nu om hur jag ser ut, utan mer om att vi är fina tillsammans eller hur det går att flytta ihop.
Responsen har överlag varit mestadels positiv. Trots det har hon som öppet lesbisk kvinna fått utstå en del homofoba kommentarer och påhopp genom åren.
– Vissa av de videoklipp som gått virala, där jag och min fru varit med, har fått kommentarer om att det är "äckligt", "fel" eller att Gud ser ner på oss. Då har jag behövt stänga av kommentarsfälten.
Emilia berättar att hon har tur som kan diskutera såna situationer med Natasha, vars Tiktok-konto är ännu större än Emilias.
– Hon utsätts för ännu mer i och med att hon jobbar med att skräddarsy kostymer, i en väldigt mansdominerad bransch.
Trots hat och utseendehetsen på Tiktok tycker Emilia ändå att plattformen börjar bli bättre och går mot en mer positiv ton.
– Det känns som att flera, särskilt i Sverige, börjar lägga ut mer ärliga inlägg. Flera publicerar inlägg om kroppspositivism, och hur man ser ut i verkligheten, bakom kameran och alla filter.
– Jag hoppas att unga personer som växer upp i dag blir mer stärkta av det de ser på sociala medier, och inte blir lika påverkade som en annan har blivit.