Vinskörden är bärgad på Selaön

En passionerad vinälskare och sommelier, en erfaren lantbrukare och en bit land i solen. Den kombinationen skapade Selaöns Vin, en av Sveriges nordligaste vingårdar. "Det är mycket jobb men vi älskar romantiken i vinodlingen", säger Lena Magnergård.

Efter att Lena Magnergård utbildat sig till sommelier kom hon på att hon har ett man som kan allt om odling och att de dessutom hade en bit obrukad mark på gården. Perfekta förutsättningar för att bli vinodlare, alltså.

Efter att Lena Magnergård utbildat sig till sommelier kom hon på att hon har ett man som kan allt om odling och att de dessutom hade en bit obrukad mark på gården. Perfekta förutsättningar för att bli vinodlare, alltså.

Foto: Linda Vikström

Strängnäs2022-10-11 04:45

– Som vi har plockat druvor idag! Plötsligt blev det frostrisk och bråttom att skörda allt några dagar tidigare än planerat, säger Lena Magnergård och sveper med ena handen över de solkyssta raderna av vinstockar, nästan alla med endast blad och rankor kvar. Intill väntar några lådor med glänsande blå druvor av sorten Rondo på att Erik Björkman, Lenas man och kompanjon, ska köra dem till gårdens vineri för fermentering och jäsning. 

undefined
"Dig har vi jagat efter för att få tips och hjälp", skojar Lena Magnergård vid provsmakningen av druvan Solaris med grannarnas svärson, Vincent Vanot, som är uppvuxen på en vingård i Bourgogne i Frankrike.

Den lilla vingården på Selaön utanför Stallarholmen är en unik företeelse i odlingslandskapet, men samtidigt helt logisk. För fyra år sedan insåg Lena, sedan länge en passionerad vinkännare och just klar med sin sommelier-utbildning, och Erik, lantbrukare med många års odlingskunskap i ryggen, att de hade en bit land över på sin gård. Klart att de skulle odla vindruvor där. 

I söndags skördades 200 stockar vilket förväntas bli lika många flaskor rödvin framställda med den franska metoden maceracion carbonique. 

– Vi brukar jämföra det med Beaujolais Nouveau som är ett lätt vin.  

Några rader med slynglar, som de tvååriga plantorna kallas, och nyplanterade "bebisar" är på tillväxt. 

– Ett 50-tal nysatta plantor är av sorten Pinot Meunier, de är fransyskor och sanna primadonnor, vi får hoppas att de klarar vintern. 

undefined
I söndags skördade Erik Björkman och Lena Magnergård 300 liter vindruvor, med god hjälp av familj och grannar.

Tills nyligen var Selaöns Vin landets nordligaste vingård, nu finns ett par gårdar strax norrut. Vinproduktion på våra kalla breddgrader har gått från att vara en kul grej till en framtidsbransch. Det är framför allt det varmare klimatet i kombination med nya köldanpassade sorter som driver tillväxten. Nyligen träffade Lena och Erik den etablerade odlaren Clotilde Davenne i Chablis, Frankrike. 

– Hon verkade övertygad om att Sverige har förutsättningar att bli ett vinland att räkna med i en snar framtid. 

Även på närmre håll är intresset stort. 

– En lokal restaurang ringde i fjol; "vi köper alla flaskor ni har". Fast då var vi inte redo för försäljning. 

undefined
Förra årets flaskor var de första med egen etikett. Än så länge är gårdsförsäljning inte tillåten, men en utredning som lämnades till regeringen i somras visar att det kan bli det. Dock under vissa förutsättningar, som att gården erbjuder visningar och endast får sälja ett visst antal flaskor per kund.

Som många andra vinodlare hoppas paret bakom Selaöns Vin att gårdsförsäljning ska bli tillåten. Denna heta politiska potatis har nyligen utretts på begäran av vår förra regering. 

– Utredningen sa okej till gårdsförsäljning. Ett beslut borde kunna klubbas igenom ganska snabbt om regeringen vill, säger Lena Magnergård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!