En vinterdag ute på isen kan vara en rolig aktivitet men mycket kan gå fel. Det krävs noga förberedelser för en lyckad utflykt, enligt Tibor Musil, skridskoinstruktör för Friluftsfrämjandet i Strängnäs.
– Det är viktigt att man planerar. Man ska alltid åka tillsammans med någon annan, gärna en med erfarenhet. Kan man inte det ska man åka med ett organiserat sällskap.
Tibor refererar till förkortningen KUS som grundpelaren för en säker skridskotur.
– Det står för kunskap, utrustning och sällskap. Kunskap får man genom erfarenhet men bra utrustning ska man ha från början. Ute på isen bör man ha långfärdsskridskor. Det ger mer stabilitet än hockeyskridskor och det är optimalt om man vill färdas längre sträckor.
I utrustningen ingår även passande kläder, i synnerhet för en längre skridskotur. Tibor Musil rekommenderar ett helt reservombyte. De klassiska isdubbarna är också ett måste.
Trots riskerna är det sällan som någon råkar illa ut. Under tiden som Tibor instruerat för Friluftsfrämjandet har det aldrig hänt att en deltagare fallit genom isen.
– Enda gången som det har hänt var det jag som föll igenom, säger han med ett skratt.
Vädret är svårt att påverka ute på isen, men viktigt att ha i åtanke. Tibor Musil talar framför allt om vindens betydelse.
– Blåsten påverkar vattnet under isen. Det skapas strömmar som försvagar istäcket, särskilt på grunt vatten. Det här gör att det, framför allt i slutet av säsongen, ofta är stadigare is på djupt vatten än på grunt.
Han fortsätter:
– Vinden påverkar också personen som åker. Det bästa är att alltid försöka åka i medvind eller åtminstone i sidvind. Motvind bör man helst undvika.
Hur tjock behöver en säker is vara?
– Minst 5 centimeter. Men tjockleken på ett istäcke kan variera så 10 centimeter är oftast bättre att sikta på.
Vilka områden runt Strängnäs skulle du rekommendera?
– Strängnäsfjärden brukar vara bra. Därifrån är det nära att åka till exempelvis Stallarholmen. Isarna där brukar lägga sig tidigt.
Isar som legat länge är dock ingen garanti för att de ska vara säkra. Tibor förklarar:
– Då är det mer sannolikt att de är täckta av snö, vilket man helst vill undvika. Med nyare isar är den risken inte lika stor eftersom det redan har snöat. Sådana isar hittar man oftast på de större fjärdarna, till exempel Björkfjärden och Granfjärden.