En dramatisk lektion i Strängnäs historia

För 23:e året i rad hålls en dramatiserad stadsvandring i Strängnäs. Med start på torsdag har du möjligheten att följa med på en historisk resa i vår stad.

Strängnäs2016-06-28 21:00

På ett led tågar de in i Ugglans park. Biskopar, sotare, spöken och fyllon, det är en salig blandning av gamla och unga Strängnäsbor. Det ställer sig i en halvcirkel i mitten av parken. Det är en fnittrig stämning, skådespelarna som vanligtvis inte går med på hela vandringen ska få höra allt på det årliga genrepet. Längst bak i klungan står Carina Eriksson, en av guiderna, med sin hund Niko.

– Alla är väldiga glada för det här. Nu får ju alla lära sig historierna också, även fast de flesta har hört de tidigare, säger Carina Eriksson.

Carina Eriksson har vart med i föreningen Dramatiserade stadsvandringar i Strängnäs i 22 år. Den startade för 23 år sedan men det första året höll hon på att utbilda sig till guide, då gick hon bara med och lärde sig.

– Vi är flera stycken som har varit med under en väldigt lång tid, över 20 år. Men det är så det är, vi har ju så kul, så det är lätt att fastna, säger Carina Eriksson.

Vandringen är en resa genom tiden. Där vi börjar, i Ugglans park, tar den oss tillbaka över 1000 år, då parken låg under vatten. Under de följande två timmarna färdas vi hela vägen fram till den stora branden 1871. Första stoppet är på Lillgatan, här får vi träffa nykterhets- och kvinnokämpen Augusta Widebeck, som spelas av Susanna Göterstad. Scenen som spelas upp visar fru Widebeck konfrontera ett fyllo.

– Augusta Widebeck tog verkligen plats och arbetade hårt. Hon var en så stark kvinna, hon förtjänar verkligen att höras och synas, säger Susanna Göterstad när vi promenerar upp mot domkyrkan.

Runt kyrkan har vandringen flera stopp. Kuriosa om kyrkan berättas och flera historiska händelser spelas upp.

– På två timmar går vi igenom nästan 1000 år. Självklart inte allt och inte heller i kronologisk ordning, säger Carina Eriksson.

Hon kommer i sommar att leda publiken genom Strängnäs sex torsdagskvällar, fyra gånger per kväll. Så hon har hört alla historier och kan de själv mer än väl.

– Efter 22 år kan man det här. Men det är fortfarande lika roligt varje gång, berättar Carina Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om