I går presenterade regeringens utredare Anita Werner förslaget till ny alkohollag som väntas träda i kraft i juli 2010.
I den nya lagen står bland annat att kravet på lagad mat får en annan utformning. Det innebär att sushi- och vegetariska restauranger ska få servera alkohol. Förslaget innebär också att kommunerna mer självständigt får utforma vilka regler som gäller och göra egna tolkningar av vad som är mat och inte mat.
Förändrad matkultur
Orsaken till uppluckringen av lagen är att vår matkultur förändrats efter det att alkohollagstiftningen antogs.
Regeringens utredningssekreterare Per-Olov Larsson bekräftar att Mc Donald´s kan vara en av de restauranger som kan få serveringstillstånd.
– Det går inte att utesluta att vissa kommuner kommer att tycka att det är okej.
Larsson tror dock att det kan ligga hamburgerkedjan i fatet att målgruppen är så tydlig (barnfamiljer) och därför inte passar ihop med förtäring av alkohol.
Kommunens alkoholinspektör Elisabeth Björk Andersson hade i går inte hunnit sätta sig in i regeringens förslag men säger så här:
– Jag är tveksam till alkohol på Mc Donald´s.
Hon hoppas att kedjan kommer att söka tillstånd i någon annan kommun först och genom den processen få vägledning, beroende på vad utslaget blir.
Korvkiosker, kan de bli aktuella?
– Jag tycker man ska kunna
välja mellan ett antal olika rätter, kokt och stekt, för att det ska vara aktuellt.
Kokt och stekt finns visserligen i korvkioskerna också men Björk Andersson fortsätter:
– Personligen tycker jag inte att det ska vara nödvändigt att ha alkohol i alla sammanhang.
Björk Anderssons slutsats är att nya lagen förmodligen innebär att kommunen får en hel del nya typer av restauranger där alkohol tillåts.
Är förslaget om att luckra upp kravet bra?
– Med tanke på att matkulturen har ändrats så finns det skäl att se över regelverket.
Alkoholinspektör Elisabeth Björk Andersson