Nu görs sista fixet inför luciatåget på hjul

Det fixas in i det sista inför årets luciatåg på hjul.
Snart fylls stiftsstaden med Epa-dunk.
– Jag försöker att begränsa de mer extrema låtarna, säger ungdomscoachen Viktoria Forsberg Oveby.

Med en dryg vecka kvar tills att luciatåget fyllt med A-traktorer ska köra runt i Strängnäs fanns det fortfarande en del kvar att göra med hänsyn på pyntet. Men ungdomarna verkade inte nämnvärt stressade över situationen.

Med en dryg vecka kvar tills att luciatåget fyllt med A-traktorer ska köra runt i Strängnäs fanns det fortfarande en del kvar att göra med hänsyn på pyntet. Men ungdomarna verkade inte nämnvärt stressade över situationen.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2024-12-08 18:02

– Vi ska pyssla nu! Kom igen nu grabbar!

Det är tredje året i rad som Ung i Strängnäs arrangerar luciatåg på hjul. Rutinerna för pyntandet och fixandet inför luciadagen är invanda vid det här laget. Trots det vill Viktoria Forsberg Oveby gärna att tonåringarna på fritidsgården rappar på lite med att komma igång med kvällens fixande.

– De har inte lika bråttom som jag har. De brukar säga åt mig att ta det lugnt. Och jag kan ta det lugnt, för jag vet att det blir färdigt. De är superduktiga, säger hon.

undefined
Viktoria Forsberg Oveby, ungdomscoach, är en av arrangörerna av luciatåget.

Årets tåg kommer inte att skilja sig nämnvärt från tidigare upplagor. Drygt 20 fordon kommer att åka några varv runt centrala Strängnäs enligt rutten Multeum–Västervikstorget–Ugglans park–Galleria Präntaren–Vasaskolan–Paulinska skolan.

Att det inte är fler än 20 beror helt enkelt på att det inte finns plats för fler på fritidsgårdens parkering, berättar Viktoria Forsberg Oveby.

Tåget kommer att börja rulla klockan 19 men ungdomarna behöver samlas några timmar innan för att bland annat få koll på rutten och blåsa i alkomätare.

– Ungdomarna tycker att det är jättekul. De är engagerade och vill göra det här, så då fortsätter vi.

undefined
Fredrik Lindholm, till höger, bredvid Alwin Myllis. Epa-BMW:n mellan dem kommer att bli deras färdmedel till årets luciatåg.
undefined
Högtalaranläggningen i Fredrik Lindholms bil ser maffig ut, men den är långt ifrån den "värsta" bland deltagarnas, enligt Fredrik själv.
undefined
Har man inget att göra under kvällen finns det alltid en krans (eller två) man kan få hjälpa till att klä.

Under färdens gång kommer förarna att synka sina spellistor så att samma musik strömmar ur de tämligen kraftiga högtalarsystemen.

– Det är ungdomarna som får styra vilka låtar det blir, sen försöker jag så klart att begränsa några av de lite mer extrema låtarna, säger Viktoria Forsberg Oveby.

Flera av ungdomarna har varit med tidigare år också. För Pontus Arnstein och Alwin Myllis blir det sista året de två 17-åringarna får delta.

– Det känns lagom att låta andra ta över och fortsätta. Men det hade varit roligt att fortsätta ändå, speciellt när man kommer att ha mer pengar, säger Alwin Myllis.

– Det har blivit många fler som är med. I början var det bara ett mindre gäng som körde, säger Pontus Arnstein.

undefined
Pontus Arnstein och Alwin Myllis deltar för sista året i kommunens Jul på hjul.

Året till ära kommer han att spänna fast en gran på sin A-traktor. Själva granen har inte införskaffats riktigt än, då ambitionen är att den ska vara så färsk som möjligt till luciadagen.

Hur brukar reaktionerna vara från de som står och kollar på?

– Den brukar vara väldigt bra. Det är många som står ute på stan och ser på när vi kör förbi, säger Pontus Arnstein.

Inga sura miner?

– Nej, inte vad vi har märkt. Jag antar väl att de inte är ute och kollar, fortsätter Alwin Myllis.

undefined
De flesta av ungdomarna ska fokusera på att pynta sina fordon utvändigt. Men det kommer såklart också att bli en del ljusslingor och liknande på insidan.
undefined
De flesta av ungdomarna ska fokusera på att pynta sina fordon utvändigt. Men det kommer så klart också att bli en del ljusslingor och liknande på insidan.

Fredrik Lindholm och Noel Holmberg Karlsson satsar i stället på att smycka ut sitt fordon med renhorn. Än är det inte helt bestämt ifall hornen ska sitta på taket eller på motorhuven.

– De ser lite vulgära ut nu. Men här ser du öron och här har du ögon. Tro mig, det kommer att bli en ren, säger Fredrik Lindholm.

De ser ut att bli ganska breda?

– Ja, de får hänga ut lite på sidorna, fortsätter han.

Och de kommer att hålla tror ni?

– Nej, jag tror inte det för de har redan gått sönder två gånger. Och då har de bara legat still.

undefined
Syns det vad det är som Fredrik Lindholm och Noel Holmberg Karlsson jobbar på? Färgen undertill kanske ger en ledtråd: Det är ett par renhorn som ska fästas på en av A-traktorerna.
undefined
Fredrik Lindholm berättar om planerna att ha en klädd gran på taket till sin A-traktor. Hur bra den kommer stå där återstår att se – han vill nämligen inte pröva i förväg, då den riskerar att repa lacken.

Finns det någon backup-plan ifall det inte går som det ska?

– Jag ska ha annat också, det blir inte bara den här. Det blir en stående gran också.

Ni låter inte så stressade över att det ska fungera?

– Nej, säger Noel Holmberg Karlsson.

undefined
Från vänster: Wilton Björklund, Isak Rubio Forsbäck och Amanda Lindemalm. Samtliga tre var i full färd med att meka ihop årets Luciakrans.
undefined
Från vänster: Wilton Björklund, Isak Rubio Forsbäck och Amanda Lindemalm. Samtliga tre var i full färd med att meka ihop årets luciakrans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!