– Skolinspektionen har hittat ett område som vi kan förbättra. Vi jobbar alltid med att försöka bli bättre, nu blir det här ett av fokusområdena i vårt utvecklingsarbete och vi har redan börjat, säger Europaskolans rektor Marcus Lindvall.
Fenomenet att vissa skolor tenderar att sätta högre betyg än vad nationella prov visar att de kan, ibland även kallat glädjebetyg, är sedan länge känt.
Med anledning av det genomförde skolinspektionen en granskning av 30 gymnasieskolor, både kommunala och privata, som vid upprepade tillfällen har haft en diskrepans mellan kursbetygen och resultaten i de nationella proven.
En av de granskade skolorna är Europaskolan i Strängnäs.
Bakgrunden till att skolan valdes ut är att mellan en tredjedel och hälften av eleverna i flera år har fått högre kursbetyg än de presterat på de nationella proven i samma ämnen mellan åren 2014 och 2019.
I Skolinspektionens granskning framgår det att skillnaderna i betygssättningen förvisso har minskat fram till 2022, men trots det bedömer inspektionen att skolans analys av orsakerna till avvikelserna har varit otillräckliga.
Det konstateras även att skolan i låg utsträckning ser till att relevanta och väl förankrade insatser har genomförts för att minska omotiverade avvikelser i betygen.
Inspektionen gör dock ingen bedömning huruvida betygsavvikelserna är omotiverade eller ej.
– Även om vi redan tidigare analyserat avvikelser kan vi göra djupare analyser än tidigare. Vi kommer dock att fokusera mera på nutid och framtid, än på avvikelser som ligger flera år tillbaka i tiden. För vårterminen 2022 är våra avvikelser markant mindre än riksgenomsnittet, säger Marcus Lindvall.
– Man ska också komma ihåg att de nationella proven inte ska vara det enda bedömningsunderlaget när man sätter betyg. Läraren ska göra en helhetsbedömning av en elevs kunskaper, så en hundraprocentig korrelation är inte eftersträvansvärd. Men, avvikelser ska kunna motiveras, fortsätter han.
Skolan ska senast den 15 september i år redovisa till Skolinspektionen vilka förbättringsåtgärder som vidtagits utifrån de identifierade utvecklingsområdena. Kommer ni hinna genomföra förändringarna och implementera det i ert arbete?
– Ja vi kommer att hinna, säger Marcus Lindvall.