Strax innan lunchtid på måndagen hävdes nattens avspärrningar och de boende i den aktuella trappuppgången på Finningevägen fick för första gången lämna byggnaden sedan explosionen inträffade. Flera som bor i området samlades för att beskåda den skadade dörren och några började städa bort glas och träbitar.
– Vi gör det så att man åtminstone kan gå här, säger Peter Insulander, 45, som bor i området och vaknade av smällen.
Ett annat vittne från området beskriver hur fönsterna vibrerade.
– Det var en kraftig explosion, hela huset skakade.
Förutom porten förstördes även ett fönster strax ovanför ingången. Tidningen har pratat med mannen som bor där.
– Enda fönstret som pajade var mitt. Jag låg och sov och vaknade av att fönstret skakade och att det lät som en stor explosion. Jag öppnade dörren och folk skrek att man skulle gå ut, men jag såg inte vem för det var så rökfyllt. Jag tog på mig kläder och gick ut, men jag glömde glasögonen.
– Jag ringde pappa, så jag gick till honom. Där sov jag över.
Flera vittnen som tidningen har pratat med på platsen har hört om explosionen som inträffade i Åkers styckebruk på fredagen.
Den kvällen upprättades en uppsamlingsplats i den närliggande ishallen dit boende kunde gå medan polisen undersökte platsen. Där inrättade kommunen ett stödcenter och Åkers if ordnade fika.
Under helgen har fältarbetare från kommunen haft Åker som fokuspunkt, berättar Mikaela Martinsson som är trygghetskoordinator och samordnare för fritidsgårdarna. Som krisstöd höll församlingshemmet och fritidsgården extra öppet under lördagen.
Efter måndagsnattens händelse upprättades ingen uppsamlingsplats, eftersom de boende fick stanna kvar i sina lägenheter. På eftermiddagen höll Strängnäs fritidsgård extra öppet mellan 13 och 15. Utöver det har kommunen kallat in extra många fältare och ordningsvakter som ska röra sig i centrala Strängnäs under måndagskvällen i syfte att skapa trygghet för allmänheten.
Mårten Eskilsson, räddningschef i Strängnäs kommun, berättar att han inte känner till några ytterligare insatser.
– Stödfunktioner har inte efterfrågats på samma sätt som i fredags. Vi följer läget och tar nya beslut om vi känner att det finns behov.