Få fall av våldtäkter mot barn hos Sörmlandspolisen

Alla fall av sexualbrott mot barn kommer inte till polisens kännedom. Och långt ifrån alla anmälningar leder till åtal, ännu färre till fällande domar.

Lena Morin Nilsén ser sig själv som nästan unik, som har en fällande dom mot sin förövare. "Jag är en av få som har det", säger grundaren av den ideella föreningen Nxtme som arbetar mot incest.

Lena Morin Nilsén ser sig själv som nästan unik, som har en fällande dom mot sin förövare. "Jag är en av få som har det", säger grundaren av den ideella föreningen Nxtme som arbetar mot incest.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2022-09-09 06:45

Lena Morin Nilsén begravde sig i jobb och träning för att slippa möta sina känslor. Först när hon i vuxen ålder drabbades av utmattning fick hon hjälp med att bearbeta sitt trauma från uppväxten – en biologisk pappa som under flera år våldtog henne, något som hon öppet berättat om i andra sammanhang.

– Efter den processen var det som att jag fick ett helt nytt liv. Jag kände att jag var tvungen att göra något för att ge det stöd och den hjälp som jag själv aldrig fick, berättar hon.

Resultatet blev Nxtme. Den ideella föreningen erbjuder samtal och stöd under exempelvis vårdbesök eller den juridiska process som ibland tar vid. Lena Morin Nilséns pappa dömdes till fängelse – men oftast läggs polisutredningarna ner, som i Moas fall.

– Det var otroligt jobbigt att behöva berätta det för henne. Hon hade varit så stark i förhören och gjort ett jättejobb med att sammanställa allt hon varit med om, säger Lena Morin Nilsén.

Förövarna är många gånger noga med att inte lämna några bevis, enligt Lena Morin Nilsén, och när anmälan väl sker har det ofta gått lång tid sedan övergreppen. "Tänk om de ljuger" är något hon ofta hör i sitt arbete.

– Ja, tänk om. Men tänk om de inte gör det? Jag vet att man inte ljuger om att ha blivit våldtagen av sin egen pappa eller styvpappa för att få uppmärksamhet, eller vad det nu skulle vara. Det är faktiskt något som är skitäckligt.

Många fall går inte så långt som ens till en polisanmälan. Elisabeth Johansson, chef för Sörmlandspolisens grupp för brott i nära relationer, säger att det är "väldigt få" anmälningar om sexuella övergrepp mot barn inom familjen som hamnar på deras bord.

– Det är klart att det förekommer, men det vanligaste brottet mot barn i familj som vi utreder är misshandel. Jag har ingen uppfattning om mörkertalet, men det är klart att barn är utsatta för mer än polisen vet om. Det är bara för sorgligt.

Anonyma enkäter kan ge en mer rättvisande bild än anmälningar och domar, tror stiftelsen Allmänna barnhuset, som både Nxtme och Bris hänvisar till för statistik.

Enligt stiftelsens senaste enkät hade var fjärde av de nära 3 300 ungdomarna som tillfrågades erfarenhet av övergrepp under uppväxten. På frågan vem som var förövare svarade 13 procent av dessa att det var en förälder eller styvförälder, 2,3 procent en annan släkting och 1,1 procent ett syskon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!