Facket: "Det finns ett signalvärde i det som är oroande"

Utbildningschef Tony Lööw vill fritt kunna diskutera vissa frågor med politikerna som styr hans uppdrag. Barn- och utbildningsnämndens möten kan därför komma att förändras.

Strängnäs2016-12-02 06:35

När dagordningen för tisdagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden skulle fastställas, upplyste ordförande Patric Johansson (M) om att kvällens möte skulle stänga för utomstående när punkterna information från utbildningschefen och information från ordföranden skulle avhandlas. Anledningen var, enligt Patric Johansson, att det fanns frågor som ledamöterna behövde diskutera utan åhörare.

Frågan väckte viss debatt i mötesrummet. Sandra Blanksvärd (V) undrade om det gällde endast tisdagens sammanträde eller om det var en permanent förändring, men Patric Johansson gav inget konkret svar.

– Det var några som tyckte att vi måste diskutera det vidare, så vi backade lite kan man säga. Vi får ta upp det igen i presidiet igen, säger Patric Johansson till tidningen i efterhand.

Det är i barn- och utbildningsnämndens presidium – som utgörs av Patric Johansson, vice ordförande Torbjörn Johansson (S) och andre vice ordförande Håkan Bertilsson (STRP) – som frågan har väckts av utbildningschef Tony Lööw.

– Jag behöver få en chans att fånga nämndens tankar i frågor innan de blir ärenden på dagordning. Jag vill veta vad mitt mandat är, hur politikerna vill att jag ska driva vissa frågor, och behöver hitta ett format där nämnden kan tänka högt utan att det finns åhörare, säger Tony Lööw.

Hans tanke är att reformera punkten information från utbildningschefen, så att informationsärenden av öppen karaktär blir egna punkter tidigare på dagordningen och mer känsliga ärenden tas upp under hans information.

– Nämnden är ju arbetsgivare och det kan handla om hur vi ska tänka i vissa frågor, och då är det inte så smart om facken sitter där och lyssnar, säger Tony Lööw.

Barn- och utbildningsnämndens sammanträden är i regel öppna. Representanter från Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund hör till de regelbundna besökarna, Strengnäs Tidning är ofta på plats och ibland finns där vanliga kommuninvånare för att lyssna på diskussionerna och ta del av besluten som fattas.

– Det finns ett signalvärde i det som är oroande ur ett fackligt perspektiv, säger Robert Christensen från Lärarförbundet.

Han upplever att relationerna med politiker och tjänstemän i Strängnäs kommun är goda, men önskar att facken skulle få vara mer delaktiga i nämndens sammanträden.

– Det finns många kolleger runt om i landet som har yttranderätt och får vara med aktivt på motsvarande barn- och utbildningsnämnden. Om vi vill ha något sagt är vi hänvisade till att göra det innan mötet öppnas. Det har hänt att jag fått en fråga direkt från en ledamot under sammanträdet men då får jag inte svara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!