– Familjeverkstan är ett stöd åt de föräldrar som vill utveckla sitt föräldraskap, förklarar förskolelärare Marlen Lindell-Eklund som leder cirkeln tillsammans med socionom Mariana Grabos.
Får svar på sina frågor
Hit kommer föräldrar för att diskutera och få råd, tips och svar på sina frågor. Hit kan även barnen följa med och passas då av elever vid Thomasgymnasiets barn- och fritidsprogram.
Under de nio träffarna tas föräldrarnas förhållningssätt till barnen upp ur olika synvinklar. Tidigare har ett 50-tal föräldrar fått lära sig hur man bemöter sitt barn och nu är det dags för ytterligare vuxna att skaffa sig verktyg för att hitta egna lösningar på problemen. Det handlar om viktiga frågor som resulterar i att konflikterna minskar för att ge mer tid åt gemytlig samvaro inom familjen.
– Tyvärr har vi hittills inte fått in så många anmälningar till den kommande cirkeln som vi hade önskat, förklarar Marlen Lindell-Eklund, som även påpekar att det rör sig om en kurs där man diskuterar ”verktyg” men inte delar ut några pekpinnar.
– Vi arbetar inte heller som tv:s nanny-program om barnuppfostran gör. Vi lär inte ut någon form av bestraffning.
Tematräffar
Varje träff har ett eget tema, som uppmuntran, att sätta gränser, jämställdheten och att välja strider. Utgångspunkten för diskussioner och övningar är dramatiserade och dokumentära filmer. Efter varje möte får föräldrarna en hemuppgift som består i att hitta en väg ut ur olika problem, kanske nattningen eller matsituationen.
– Deltagarna kommer oftast varandra mycket nära och litar på varandra. Det finns föräldrar i tidigare grupper som efter kursens slut har bildat egna nätverk och fortsätter med egna träffar, berättar Mariana Grabos.
Familjeverkstan har inga fantastiska lösningar på problemen. I-stället ska var och en göra det som känns bäst för familjen. På så sätt ökar förståelsen mellan barn och föräldrar.