Felparkerare frias från misstanke om hot mot p-vakt

Nej, det är inte bevisat att felparkeraren sa till Björn Siljeström han skulle skära av hans fötter. Nu frias mannen från misstankarna om hot mot tjänsteman.

"Jag kommer inte att överklaga. Det är så länge sen nu så det är svårt att komma ihåg vad som sades", säger stadsvärden Björn Siljeström om den friande domen.

"Jag kommer inte att överklaga. Det är så länge sen nu så det är svårt att komma ihåg vad som sades", säger stadsvärden Björn Siljeström om den friande domen.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2021-12-20 06:47

Den händelse som avhandlats i Eskilstuna tingsrätt utspelade sig i februari förra året, på Trädgårdsgatan i Strängnäs. 

P-vakten Björn Siljeström var då på väg att skriva ut böter på en felparkerad bil när dess ägare, en man i 40-årsåldern, kom fram. Enligt åtalet ska bilägaren ha sagt: "Jag ska skära av dina fötter" och "Jag vet var du bor".

Mannen har hela tiden nekat till hotet och nu efter rättegången friar domstolen honom från misstanken om hot mot tjänsteman. Ord står mot ord – bevis för anklagelsen saknas. Därför ogillas åtalet.

Bilägaren fick dock en p-bot på 400 kronor.

Tidningen har pratat med Björn Siljeström:

– Jag kommer inte att överklaga. Det är så länge sen nu så det är svårt att komma ihåg vad som sades.

undefined
Polisen är en av de utsatta yrkesgrupper som använder kroppskamera i tjänsten. På senare tid har parkeringsvakter i flera kommuner börjat använda samma verktyg för att förebygga hot och våld.

I en tidigare intervju berättade han att hot och hat är vardagsmat, men att han sällan anmäler. På sina sju år som stadsvärd i Strängnäs har han gjort tre anmälningar om hot. Två lades ner direkt och nu blev det en friande dom.

– Men man blir ju lite omskakad ibland. Jag har börjat fundera på om kroppskamera skulle vara något, säger Björn Siljeström.

Parkeringsvakter är en av Sveriges mest utsatta yrkesgrupper när det kommer till hot och trakasserier. På senare tid har p-vakter i Malmö, Stockholm, Sigtuna och Uppsala börjat använda kroppskameror, som dock bara får aktiveras i nödläge, berättar TV4.

Målet är att kamerorna ska fungera avskräckande, men de har i vissa fall även använts som bevis i rättegångar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!