I år kommer det att finnas 200 praktikplatser att fördela bland de ungdomar som söker. Det innebär att de inte kommer att räcka till alla, i stället är det turen, eller slumpen som avgör vilka ungdomar som får denna möjlighet att få en första kontakt med arbetslivet och tjäna egna pengar, berättar Fannie Löf, praktiksamordnare vid Strängnäs kommun.
– Förra året var det ungefär 400 ungdomar som sökte, säger Fannie Löf.
Jobben finns inom flera sektorer, de unga praktikanterna kan söka feriejobb inom måltid, fastighetsskötsel, trädgård, vaktmästeri, lokalvård, administration, turism, kultur, samhällsbyggnad, service, vård och omsorg. Det finns även sommarpraktik i särskilda projekt.
–Fritidsgården har ju de här sommarbodarna som kommer att stå nere i hamnen, där finns praktikplatser. I år kommer också fritidsbanken ihop med Ung i Strängnäs att skapa något som de kallar Go Sports Camp dit föräldrar kan anmäla sina barn så att de får prova på olika sporter, säger Fannie Löf.
Vad får man i lön?
– I år har lönen gått upp, de som är födda -07 och -08 får 82 kronor i timmen. De som är födda -06 får 90 kronor i timmen. Strängnäs ligger inte högst, men heller inte lågt, vi ligger ganska mitt emellan, säger Fannie Löf.
Praktiken sträcker sig över en treveckorsperiod, man får jobba i 90 timmar.
– Varför praktiklönen inte är lika hög som kanske på ett annat sommarjobb är för att de inte lämnas med eget ansvar. Praktikanterna får inte ersätta ordinarie personal, utan det ska vara en chans att prova på arbetslivet, helt enkelt.
För att söka feriepraktik behöver man inte ha något cv eller några förkunskaper.
– Men för vissa platser behövs utdrag från belastningsregistret. Ska du till exempel jobba med barn så är det krav på man ska visa upp det, säger Fannie Löf.
Ansökningen sker via ett rekryteringsverktyg på kommunens hemsida där de sökande får skapa ett konto och gör sina val och rangordnar dem efter vilka alternativ som de helst vill ha.
– Sedan är det systemet självt som lottar. De flesta som får en plats brukar få topp tre utifrån sina val.
– Feriepraktiken är väldigt uppskattad, både av ungdomarna och av arbetsplatserna som tar emot dem. De får ett par extra händer och ögon och ett ungt sinne, säger Fannie Löf.