Redan vid invigningen ringlade sig köerna långa vid några av korvstånden vid Gula industrihuset. Många av besökarna bor i Stallarholmen och Strängnäs, men några var också mer långväga.
Cecilia Planbring och dottern Ebba Planbring hade rest från Eskilstuna för att smaka på det stora korvutbudet. Det var första gången som duon besökt festivalen.
‒En kollega till mig har åkt hit varje år och sagt att det var bra, så i år tänkte vi att vi skulle prova. Jag tycker att det är trevligt med lokalproducerade korvar, det är en mer äkta produkt än till exempel hot dogs. När vi äter korv hemma väljer vi ofta kryddiga, lokalproducerade korvar, säger Cecilia Planbring.
Dagens första korv för Ebba Planbring blev en chorizo från Mälarchark, som snabbt försvann ner.
‒Det känns kul att vara här, jag tycker om korv. Vi äter det ganska ofta hemma, säger hon.
Men namnet till trots hade festivalen även annat att erbjuda. Under ett kamoflagemönstrat parasoll i ett hörn på gårdsplanen huserade Thomasgymnasiets restaurangprogram Culinary craft.
‒Vi erbjuder ärtsoppa och salsiccia-korv. Vi har lagat soppan själva förstås, med kärlek, berättar Simon Filander som är en av eleverna.
Parasollet hade 27:e hemvärnsbataljonen tagit med sig. De fanns på plats för att rekrytera nya fältkockar. När tidningen var på besök höll sig de potentiella nya soldaterna på avstånd, men kapten Örjan Johansson hängde inte läpp.
‒Vi brukar få lite napp i alla fall, så ett frö hos några, säger han.
‒Jag är lite intresserad, erkänner Anthony Aslan, en av restaurangeleverna.
Hur många besökare som totalt kom till Korv- med brödfestivalen under lördagen är det ingen som vet. Arrangörerna har inte haft en chans att räkna.
‒Jag kan i alla fall säga att det var rekord, vi har aldrig haft det så trångt, säger Maria Printz som tillsammans med Lasse Dahlén arrangerar festivalen.
Hon säger sig vara mycket nöjd med dagen och lovar att det blir en festival även nästa år.
‒Det var ett femårsjubileum med schvung, det är nu en väletablerad tradition som fått brett genomslag.