3JOHZ2A. Så stod det i Strängnäsbons ansökan om en personlig registreringsskylt. Ser du vad det står?
Om inte, är det inte konstigt. Eva Isaksen, handläggare på Transportstyrelsen, säger att den tillhör de mer svårlästa hon kommit i kontakt med.
– Ja den här var ovanligt kryptisk, så mycket kan jag säga.
Men bokstäverna och siffrorna ska alltså utläsas som "asshole", fast baklänges. Bokstaven Z ersätter ett S, J:et ett L, 2:an ett S och 3:an bokstaven E. Och där tog det stopp i ansökningsprocessen. Detta eftersom skyltar med namn som anspelar på könsord och svordomar går bort.
– Just den här kan man tycka var ganska oskyldig i och med att den var svårtydd, men vi måste vara rättvisa i våra bedömningar. Börjar vi tänka att "det här kan ingen se" så blir det snart svårt att begränsa sig. Vi behöver hålla en hård linje rakt igenom, säger Eva Isaksen.
Sedan 1988 har svenskarna kunnat ansöka om en unik registreringsskylt till sitt fordon. Sju tecken får användas. Varje år får Transportstyrelsen in cirka 4 000 ansökningar från bilägare som vill att deras fordon ska ha en unik namnskylt. I fjol beviljades 3 412 av dem, det vill säga den absoluta majoriteten.
Den vanligaste anledningen till att en personlig registreringsskylt avslås är varumärkesskydd, eller att namnet är för snarlikt något som redan finns. Uppskattningsvis sju procent av alla ansökningar avslås på grund av att namnet anses väcka anstöt. Dit hör förstås kategorin svordomar och könsord. Men de flesta ur den kategorin kan handläggaren avgöra omedelbart, så detta fall från Strängnäs stack ut ur mängden.
– Allt som är lek med bokstäver och siffror får vi handläggare kolla noga, rådgöra med varandra och söka på om det är någon referens som vi inte förstår direkt. Vi är ganska luttrade, men även vi får ibland kisa och vrida på huvudet. Den här hade inte varit alldeles lätt för en lekman, men inte heller jag förstod med en gång hur den skulle utläsas, säger Eva Isaksen.