Vad händer här?
Detta är hennes fjärde besök sedan 2008 just i detta område, och sista dagen för grävningar är fredagen 1 juli. Samtliga arkeologiska fynd dokumenteras och de föremål som nämndes inledningsvis kommer att finfördelas av Riksantikvarieämbetet.
– De avgör var föremålen ska förvaras, antingen på Historiska museet eller kanske på något regionalt museum, som det här i Sörmland, säger Ingeborg Svensson.
Hon arbetar på Sörmlands arkeologi AB. Kollegerna där, Patrik Gustafsson Gillbrand och Lars Norberg, har också varit delaktiga i slutundersökningen, liksom projektanställda Albin Eriksson.
– Vi var ju här i en månad i höstas och sedan dess har jag sett fram emot att få komma tillbaka och undersöka den här över 1 000 år gamla bosättningen. Den är från vikingatiden, säger Ingeborg Svensson.
– Det finns även fynd som talar för att boplatsen fanns kvar en bit in i medeltiden.
Hårkammen som hittats är från 800–900-talet.
– Man kan bedöma det utifrån dekoren. Kammen är gjord av ben.
– Där vi står nu har vi hittat spår efter ett hus, bland annat i form av lerkilning och stolphål, säger Ingeborg Svensson.
En bit därifrån sitter Albin Eriksson och skriver på en liten dator.
– Här ska fynden registreras och beskrivas. Det är ett arbete som pågår hela tiden, förklarar han.
I fjol var det en 6 000 kvadratmeter stor yta, gammal åkermark, som undersöktes. Nu har Sörmlands arkeologi koncentrerat sig på två mindre öronmärkta områden som då lokaliserades. Dels ytan med huset som nyss nämnts, dels en yta där det förekommit eldfängda aktiviteter. Flera eldstäder och kokgropar för matlagning har grävts fram.
– Jag hittade flera ben där, de kom från ko och från get, säger Lars Norberg.
Hur känns det att snart packa ihop och åka härifrån?
– Det är med blandade känslor, så klart lite vemodigt, tycker Ingeborg Svensson.
Den senaste tidens hetta har varit kännbar.
– Efter varje pass vattnade vi marken och täckte över med presenningar, säger Ingeborg Svensson.
Stina Norrbom på Strängnäs kommun är projektledare för exploateringen:
– I detaljplanen föreslås ytterligare byggrätter i norra delen av Larslunda, som liksom badhuset är idrottsrelaterade. Den nya vägen till badhuset och norra delen av Larslunda kommer ansluta mot Fårhusvägen, berättar hon.