Han beskrivs som något av en outsider i svenskt näringsliv. Sven Hagströmer, som genom investmentbolaget Öresund, köpt bolag som gjorts om på ett, vad det verkar, brutalt sätt. I veckan stod han inför den samlade skaran av Rotarymedlemmar. Lunchen var just avslutad och han skulle prata om den finansiella krisen.
– Vad som hände var en olycka på den amerikanska bolånemarknaden, som man kan säga var en del av deras sociala program, sade Sven Hagströmer, som gärna pratade i termer av bilder:
– Man använde sitt hus som en bankomat.
Problemet var att trots allt välstånd som skapats så låg reallönerna kvar på i princip samma nivå, vilket ytterst handlar om ojämlik fördelning. Men befolkningen i USA kunde gå till banken och låna med sina hus som säkerhet och det lånades ut ofantliga summor – till konsumtion. Plötsligt var det tydligt att systemet byggde på ett luftslott. Banker gick i konkurs.
– Amerikanarna måste minska sin konsumtion och öka sitt sparande och kineserna måste göra tvärtom, då kan det bli balans, sade finansmannen, som kallar förhållandet den nya tidens terrorbalans.
Vad som kommer att hända vet han inte.
– Blir det deflation eller inflation på längre sikt. Jag har ingen aning.
Filosofisk inställlning
Efter föredraget fick medlemmarna i Rotary tillfälle att ställa frågor och Sven Hagströmer tillade ofta att hans svar delvis handlar om filosofisk inställning. En fråga handlade, föga förvånande, om bonussystem.
– Girighet. Det är ingen slump att det är en av dödssynderna. Var och en söker sitt eget välstånd, men välstånd är en sak och spekulation en annan. De som har skapat detta trodde att de kunde gå på vatten.
Han gav en eloge åt fackföreningsrörelsen, det vill säga Metall, som gått med på att gå ned i arbetstid, vilket ger mindre pengar i plånboken för arbetstagarna, men som hjälper krisdrabbade företag.
– Då rimmar det illa med chefer som får förhöjd bonus eller lön på dunkla grunder, menar Sven Hagströmer.
En annan fråga handlade om hur det kommer att gå för de fattigare länderna i världen.
Bistånd i Indien
– När det krisar är det inte de starka som går under, sade finansmannen och kom in på biståndsfrågor och att regelsystemet eventuellt håller på att skrivas om. Både Kina och Indien växer starkt och i det sistnämnda landet pågår biståndsprojekt, som han själv är inblandad i, som går ut på att kvinnor lånar pengar för att starta egna mindre verksamheter.
Är det ett paradigmskifte som pågår?
– Ja, kanske. Bush lyckades i alla avseenden sänka USA mer under sina åtta år vid makten än vad Bin Laden någonsin hade vågat hoppas på för egen del.
Om man har pengar i aktier och fonder, vad ska man göra?
– Har man varit med hela vägen ned så kan man följa vad som händer det följande halvåret och sedan ta ställning.
Har du själv förlorat mycket pengar?
– Jag har ett valspråk, ”hälften kvar”, och jag har lite mer än hälften kvar. Jag har inga lån.
Efter sammankomsten fortsatte Sven Hagströmer sitt späckade schema, vidare till Länna bruk, där hans farfars farfars far en gång bodde.