– Det känns verkligen fantastiskt att vi fick utmärkelsen, säger styrelseledamoten Linda Sterner när vi ses i SMOL-gården på Vasavallen.
Säsongen börjar lida mot sitt slut.
Men fortfarande pågår träningarna och dessutom förbereder sig klubben på att den 24 oktober arrangera Strängnäs höstmedel.
– Så klart anpassar vi oss efter rådande omständigheter. På grund av coronarestriktionerna kommer vi att behöva hålla på längre än annars och snart måste klubben sätta ett tak för antalet deltagare, säger Anna Stenström Jonsson, ordförande sedan 2018.
När denna intervju gjordes den 1 oktober hade 372 löpare anmält sig. Kanske kommer gränsen att dras vid 400.
– Intresset beror bland annat på att vi ligger i anslutning till höstlovet, att Enköping arrangerar en tävling samma helg samt att folk har ett uppdämt behov att komma ut, tror Linda Sterner.
– Det är kul att vi till skillnad från andra föreningar kan genomföra vår tävling som planerat, säger Anna Stenström Jonsson vars son Erik, 18 år, finns med bland banläggarna.
Strängnäs höstmedel avgörs på Tingstuhöjden. Starten förläggs till fotbollsplanen ovanför höghusen, där löparna delas upp så att de inte behöver trängas.
Målet kommer att finnas nära stenkrossen vid gamla elljusspåret.
En 23-faldig världsmästare har aviserat sin ankomst. Det handlar om schweiziskan Simon Niggli, tidigare med efternamnet Luder.
– Hon och hennes familj bor i Örebro, berättar Linda Sterner.
Just nu kan klubben även glädja sig åt ett medlemstillskott jämte utmärkelsen Årets ungdomsförening i Svealand från Skogssportens gynnare, vilket betyder att 10 000 kronor glider in på bankkontot.
Så här lyder motiveringen: Att leva efter devisen "I SMOL är det full fart hela året med många medlemmar i alla åldersklasser” ställer krav på föreningen. Klubbens engagemang syns både på hemmaplan och på tävlingsarenan.
Det gick också bra för flera ungdomar under höstens DM-tävlingar. Inte minst gladde syskontrion Kajsa (D14), Sixten (H12) och Gösta (H10) Wallin. Bäst lyckades Sixten med fyra guld av fyra möjliga.
Lillebrorsan var nära att kopiera bedriften.
– I ett av loppen snubblade jag tre gånger, det var tråkigt. Sen missade jag segern med 11 sekunder.
Vad gillar du annars med orienteringen?
– Löpning, och resorna.
Vi ber hans syskon nämna några minnen från skogarna:
– Det var i fjol när SMOL gjorde en efter förutsättningarna bra insats i ungdomens Tiomila. Vi hade genomfört en generationsväxling och ställdes mot mer erfarna löpare, berättar Kajsa Wallin som även är distriktslagsspelare i ishockey.
– Jag var med på ett stafett-DM men sprang fel. Konkurrenterna tog rygg på mig, vilket betydde att de också hamnade snett. Så till slut vann vi i varje fall, säger mellanbarnet Sixten.
Nyligen tvingades träningsansvariga Daniel Alneberg konstatera att en av hans adepter, Hillevie Svärd, valt att lämna SMOL för en större förening i form av Södertälje-Nykvarn.
– Det vore kul om vi blev den klubb som löpare ville komma till. SMOL siktar på att få fram en bredd, vilket senare förhoppningsvis ger en topp, säger Daniel Alneberg.
Hur många ungdomar är i farten för tillfället?
– Cirka 50 i åldrarna 6 till 18 år. Alla samlas på torsdagar vid SMOL-gården men vi har även gemensamma träningsmöjligheter måndag och söndag.