Fler barn och unga far illa

Inför budgetförhandlingarna flaggar Monica Lindell Rylén (S), socialnämndens ordförande, om att det kan bli svårt att spara nästan 53 miljoner kronor i nämnden detta och nästa år.

Monica LR.jpg

Monica LR.jpg

Foto:

Strängnäs2015-05-03 20:00

Socialnämnden tog nyligen ställning till kommunstyrelsens preliminära budgetram på 641,5 miljoner kronor för nästa år. Enligt socialkontorets beräkningar kan det bli ett nollresultat nästa år trots att socialnämnden får ökade kostnader på 19,7 miljoner kronor på grund av volym– och verksamhetsförändringar. Detta kräver dock att nämnden sparar 23,6 miljoner kronor detta år och 29,4 miljoner kronor nästa år.

Monica Lindell Rylén tror att kalkylen är väl optimistisk.

– Vi ser att många av de effektiviseringar som ligger 2016 kommer vara svårt att ta sig igenom, det vet vi redan nu. Vi ser under individ– och familjeomsorg att vi har väldigt kostsamma placeringar för både barn och unga och för personer med beroendeproblematik. Det är inte så jättemånga placeringar gällande barn och unga, men de är oerhört dyra. Däremot är det flera med beroendeproblematik.

Den kommunala hemtjänsten har flera effektiviseringskrav. Restid mellan äldre ska till exempel minska med 15–20 procentenheter. Men sjukskrivningstalen är mycket höga så det kan bli svårt att genomföra effektiviseringar, enligt Monica Lindell Rylén.

– Vi har genomfört Lov, andra sätt att arbeta, det har varit svårt att komma ned i den timersättning som man har. Det har varit många omställningar som har frestat på personalen.

Inför de kommande tre åren behövs förstärkningar med start nästa år. Andelen äldre växer som behöver hemtjänst, mer nattpersonal behövs på äldreboenden och platser inom äldreomsorgen behöver göras om till demensplatser. Den dagliga verksamheten behöver byggas ut och fler bostäder för personer med funktionsnedsättning behövs. Det är bland annat dessa förändringar som enligt socialkontoret kostar 19,7 miljoner kronor nästa år.

På individ- och familjeomsorgen kan noteras att handläggarna inte klarar av hålla utredningstiden. Förstärkningar behövs även här. De senaste två åren har antalet anmälningar som rör barn ökat från 532 till 684.

Är det några av förändringarna som inte kan genomföras?

– Det som man har sagt är att de här volym– och verksamhetsförändringarna ska inrymmas i budget. Vi kan bara konstatera att det kan bli svårt att kunna täcka det i budgetramen.

Hur mycket pengar fattas?

– Det törs jag inte säga, det är jättesvårt. Det vi ser är att behoven motsvarar 19,7 miljoner, att samtidigt kunna göra effektiviseringar, det är där vi ser att det inte går ihop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om