Färre andel gymnasieelever skolkar i Strängnäs

Andelen gymnasielever som skolkar ökar i landet i stort. Men när det kommer till länet är Strängnäs den kommun som har minst andel elever som fått sitt studiemedel indraget på grund av ogiltig frånvaro.

Studiebidraget kan man få när man är gymnasiestuderande mellan 16 och 20 år.

Studiebidraget kan man få när man är gymnasiestuderande mellan 16 och 20 år.

Foto: Jessica Gow/TT

Strängnäs2024-07-11 12:27

Nyheten i korthet

  • Trots en allmän ökning av skolkande gymnasieelever i Sverige, har Strängnäs kommun lägst andel skolkare i Sörmland, med 9,2% av eleverna som fått sitt studiebidrag indraget under läsåret 2023/2024.
  • Skolk är vanligare bland pojkar än flickor, en trend som hållit i sig under de senaste nio åren i Sverige. I Strängnäs var andelen pojkar med indraget studiemedel 10,9%, jämfört med 7,4% för flickorna.
  • Enligt CSN har digitaliseringen gjort det lättare för skolor att rapportera frånvaro, vilket kan förklara den ökade skolkfrekvensen. Under pandemin minskade skolkandet på grund av införandet av distansundervisning.

Ny statistik från centrala studiestödsnämnden, CSN, som nyhetsbyrån Newsworthy tagit del av, visar att det fortfarande sker en ökning när det kommer till antalet gymnasielever som skolkar.

För tredje året i rad så ökar antalet elever som skolkar i kommunen. I Strängnäs fick 139 gymnasieelever i kommunen sitt studiebidrag indraget under läsåret 2023/2024 på grund av ogiltig frånvaro, vilket motsvarar 9,2 procent och 44 elever fler än året innan.

Men trots en ökning så har Strängnäs lägst andel skolkare i Sörmland. Bland de övriga kommunerna i länet har 11-24 procent av eleverna fått sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro. Den listan toppas av Oxelösund, Nyköping och Flen.

Om en elev har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro så kan skolan rapportera det till CSN. När rapporten kommit in stoppas utbetalningen för vidare bedömning om den fortsatt ska vara indragen.

undefined
Friskolan Europaskolan i Strängnäs.

Det är vanligare att elever på fristående gymnasieskolor får sitt studiebidrag indraget än elever på de kommunala skolorna. Men även i detta fall går Strängnäs emot statistiken jämfört med resten av landet. I den kommunala skolan hade 11,2 procent elever ogiltig frånvaro, jämfört med 7,4 procent för friskolorna.

Men när det kommer till skillnaden mellan pojkar och flickor så sticker inte Strängnäs ut. Det är vanligare att pojkar skolkar än att flickor gör det och så har det sett ut under de senaste nio åren i Sverige. Andelen pojkar med indraget studiemedel var 10,9 procent jämfört med 7,4 procent för flickorna under det senaste läsåret i kommunen.

Att allt fler gymnasieelever skolkar beror enligt CSN framför allt på att digitala verktyg gjort det lättare för skolorna att rapportera in frånvaro.

Enligt Skolverket så hanterar även skolorna frånvaron på olika sätt. En del rapporterar in efter fyra timmars skolk, medan andra skolor rapporterar först efter att ett visst antal varningar delats ut. Det har även visat sig att lärare på samma skola kan göra olika bedömningar av vad de anser vara ogiltig frånvaro.

Under pandemin skedde däremot en minskning i hela landet, vilket också syntes i Strängnäs där siffran var på 5,3 procent under läsåret 2020/2021. Förklaringen enligt CSN beror på införandet av distansundervisning.

undefined
Strängnäs kommunala gymnasieskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!