Att asylutredningen genomförs på ett korrekt sätt är Migrationsverkets huvudsakliga ansvar när människor söker skydd i Sverige.
Migrationsverket ansvarar också för att de asylsökande har ett boende under tiden de väntar på ett beslut om uppehållstillstånd. Migrationsverket hyr lägenheter av både kommunala och privata fastighetsägare. När lägenheterna inte räcker till upphandlas boenden av privata aktörer som ansvarar för boendet.
Asylsökande barn har rätt att gå i skola, något som kommunen är skyldig att erbjuda inom en månad från mottagandet. Asylsökande har också rätt till insatser från kommunens socialtjänst, exempelvis stöd till personer med funktionsnedsättning eller hjälp vid misstanke om att ett barn far illa. Däremot har asylsökande inte rätt till försörjningsstöd, det ekonomiska bistånd som socialtjänsten kan betala ut till behövande.
Asylsökande har också rätt till vård genom landstinget. Alla asylsökande erbjuds en kostnadsfri hälsoundersökning, som görs så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige. Asylsökande barn har samma rättigheter som svenska barn när det gäller sjukvård och tandvård, som i de flesta landsting är kostnadsfri upp till 18 år. För asylsökande vuxna finns det vissa inskränkningar under asyltiden, men vuxna har rätt till sådan sjukvård och tandvård som inte kan vänta.
Migrationsverket betalar ut en ersättning till kommuner och landsting som tar emot asylsökande personer, som ska täcka vissa av de kostnader som de har för asylsökande. En del av de statliga bidragen betalas ut per automatik, ett schablonbelopp beräknat per asylsökande, medan kommunen och landstinget måste ansöka om att få ta del av en del andra ersättningar. Sådana bidrag ska täcka extraordinära kostnader, exempelvis om en asylsökande har en svår sjukdom som landstinget ska behandla.
Migrationsverket betalar också ut en dagersättning till de asylsökande. Den ska täcka den dagliga livsföringen. Om den asylsökande bor i ett boende där mat inte ingår, är ersättningen större. Där maten ingår, som vid Mälarblick, är ersättningen mindre. För de asylsökande i Strängnäs är dagersättningen 24 kronor för en vuxen ensamstående, 19 kronor för en vuxen som delar hushållskostnaderna med en annan person och 12 kronor för ett barn. Pengarna ska räcka till bland annat kläder och skor, vård och medicin, hygienartiklar och fritidsaktiviteter.
– Det är inga stora summor det handlar om, men under asyltiden har man ju heller inga kostnader för mat och boende, säger Jonas Doll, Migrationsverkets chef för mottagningsenheten i Flen.
Han lägger till att den asylsökande kan ansöka om särskilda bidrag, om det finns behov av att köpa något som han eller hon inte klarar sig utan men som dagersättningen inte räcker till. Glasögon är ett exempel.
Migrationsverkets ersättning till Jokarjo AB, som driver verksamheten på Mälarblick, uppgår till 300 kronor per boende och natt. Bidraget ska täcka kostnader för personal, mat, hyra till fastighetsägaren Svenska hem arena AB samt löpande driftkostnader för anläggningen. Jokarjos verksamhetschef Anders Hedqvist menar att det inte blir någon större vinst över.
– Det beror så klart på hur många boenden vi får och hur lång tid boendet behövs, det är inget som går att säga nu. Men det är inte helt lätt att få det att gå runt, säger han.