Därför hörde du inte Hesa Fredrik

Utomhuslarmet testades på måndagen 7 mars, men signalen uppfattades inte av alla. Efter övningen har räddningstjänsten tagit emot anmälningar från flera kommunbor – nu ska systemet undersökas.

På måndagen testades utomhusvarningssystemet, 
Hesa Fredrik, som bland annat används för signalen "Viktigt meddelande till allmänheten". Efter flera anmälningar från kommunbor ska systemet nu undersökas. Det berättar Tommy Jansson, ställföreträdande räddningschef i Strängnäs.

På måndagen testades utomhusvarningssystemet, Hesa Fredrik, som bland annat används för signalen "Viktigt meddelande till allmänheten". Efter flera anmälningar från kommunbor ska systemet nu undersökas. Det berättar Tommy Jansson, ställföreträdande räddningschef i Strängnäs.

Foto: Lars Kilström, Christine Olsson / TT

Strängnäs2022-03-08 10:49

– Vi har fått information som gör att vi måste kontrollera funktionen för enstaka tutor, säger Tommy Jansson som är ställföreträdande räddningschef i Strängnäs.

I lokala grupper på Facebook har varningssystemet, Hesa Fredrik, skapat storm. Utomhuslarmet testades på måndagen 7 mars klockan 15, men det var inte alla kommuninvånare som märkte av det. 

"Verkar som att dom behöver se över högtalarsystemet", skriver en Strängnäsbo. Andra hörde dock larmet tydligt: "Jag bor ganska nära centrum och jag vaknade av den, så jodå, den lät."

I kommunen finns tio system varav åtta ligger i Strängnäs. Resterande två finns på Folkets hus i Åker och på brandstationen i Mariefred. Alla är centralt placerade, berättar Tommy Jansson. 

– Ursprungligen kom systemet för att varna för krig och bomber och för att varna så många som möjligt.

Anledningen är att tätorterna vanligtvis är måltavlor för angrepp av olika slag, till skillnad från landsbygden. Därför hördes larmet varken i Härad, Vansö eller Stallarholmen. En annan placering för tutorna är vid industrier som kan orsaka kemikalieolyckor, men i Strängnäs finns inte den risken, säger Tommy Jansson. 

En ljudsändare hörs cirka 400 meter från dess placering och om du befinner dig inomhus är det inte säkert att signalen hörs, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. De som inte är inom täckningsområdet för tutorna kommer få information vid en nödsituation på annat sätt.

– Nu i modern tid kan man även varna på radio P4 och på tv. Det nyaste är att man meddelar via sms, säger Tommy Jansson. 

Men nu ska alltså tutorna undersökas.

– En del har anmält att man inte hört signalen, men det är inget fel, det finns helt enkelt ingen tuta inom hörbart område, typ Stallarholmen. Men några rapporter från Strängnäs är svårare att fastställa om det är fel på utrustningen eller placering/avstånd från närmaste ”tuta”, innan vi har genomfört en undersökning.

Varningssystemet är en del av befolkningsskyddet för att varna människor om något allvarligt hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Exempelvis används det för att varna vid allvarliga händelser som gas- eller kemikalieolyckor. Systemet kan dessutom användas för flyg- och beredskapslarm, för att varna för omedelbart luftangrepp eller krigsfara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!