Fram till den 30 juni hade Migrationsverket ansvar för att ordna tillfälliga boenden för skyddsbehövande från Ukraina, men sedan den 1 juli är det kommunernas ansvar att anskaffa och driva boenden för flyktingarna.
Utifrån den nya lagen hänvisar myndigheten personer till specifika kommuner, i syfte att skapa en jämnare fördelning av boendeplatser över landet. Enligt den nya fördelningen ska Strängnäs kommun tillhandahålla boenden för 56 ukrainare – vilket är en tredjedel av dem som för närvarande bor på hotell Mälarblick. Det innebär att omkring 100 personer nu blir hänvisade till andra kommuner.
– Jag vill inte skiljas från mina vänner på Mälarblick. Våra barn har vant sig vid att vara här tillsammans, här har de lugnat ner sig från händelserna i Ukraina, säger Svetlana Kasatkina, 35, som bor med sina sex barn på hotell Mälarblick. Hon är en av dem som stannar i Strängnäs.
Migrationsverket besökte hotellet i torsdags och informerade de boende om flytten. Vissa har redan blivit tilldelade en stad, andra vet bara att de kommer flytta.
– Det är såklart tråkigt att de som trivs behöver flytta, men vissa kommuner som har tagit emot många har fått det tufft. Därför väljer man att göra så här, säger Kawa Bahrami, integrationssekreterare och flyktingsamordnare på kommunen.
– Migrationsverket försöker först och främst flytta dem till närliggande kommuner. Jag vet några som har blivit hänvisade till Enköping.
När Migrationsverket har bestämt vilken kommun som ska ansvara för att ordna boende åt en person har den kommunen en månad på sig att göra det.
Migrationsverket har tidigare haft ett avtal med Mälarblick, men eftersom ansvaret nu hamnat på kommunerna så behöver de förhandla fram ett nytt, om de vill att de ukrainare som blir hänvisade till Strängnäs ska bo där.
– Till den 5 augusti måste vi ha ett avtal eller en upphandling med hyresvärden så vi har en dialog med Mälarblick om det, men inget är bestämt, säger Kawa Bahrami.
Framåt finns planer på andra boenden.
– Så småningom behöver de egna lägenheter, så vi kollar på hur man ska lösa det på sikt. Vi ska se på vårt allmännyttiga bostadsföretag och hur många de kan ta fram. Vi har även ett antal privata hyresföretag som vi ska ta kontakt med, säger socialchefen Gilda Johansson.