Cirkeln sluten för ambassadören – sörjer Afghanistan

Efter exakt ett decennium i utrikestjänst i Afghanistan, Lettland och Förenade arabemiraten är Henrik Landerholm tillbaka i Strängnäs. "Vad vi nu ser i Afghanistan är ett professionellt bakslag", konstaterar han.

Strängnäs kommer alltid att vara hemma för Henrik Landerholm. I juli avslutade han sin sejour som ambassadör i Abu Dhabi.

Strängnäs kommer alltid att vara hemma för Henrik Landerholm. I juli avslutade han sin sejour som ambassadör i Abu Dhabi.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2021-08-30 06:41

I juli avslutades uppdraget som ambassadör i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten. Nu befinner sig 58-åringen på semester i ytterligare några veckor.

– Semester sommartid ska man fira i Sverige, inte resa långt bort, säger Henrik Landerholm.

Ett lantställe på Fogdöhalvön ägnas mycket tid och kärlek plus att han är nybliven ägare till en fjällstuga.

– Vi håller också på att genomföra diverse flyttar, inte bara vår egen till en lägenhet på Järnvägsgatan.

Henrik Landerholm bor tillsammans med hustrun Ann och yngsta dottern Alice. En son finns i Norrbotten och en dotter i Stockholm.

– Att arbeta utomlands har varit spännande. Det finns en bredd på frågorna. Man är lite som en diversehandlare, där man säljer allt från råttgift till traktorer vid sidan av det säkerhetspolitiska samarbetet, säger han.

Efter tio år finns en regel hos utrikesdepartement att personal ska kallas hem.

Så för Henrik Landerholm gäller nu främst att hitta ett arbete i Sverige.

– Mitt intresseområde är brett. Jag kan tänka mig jobb både inom och utanför UD, som fortfarande är min arbetsgivare.

Efter att tidigare bland annat varit riksdagsledamot och chef för försvarshögskolan fick Henrik Landerholm 2011 ett erbjudande om att leda den samlade svenska fredsbevarande insatsen i norra Afghanistan.

undefined
I Afghanistan fick Henrik Landerholm besök av tidigare statsministern, och sedermera utrikesministern, Carl Bildt.

Där stationerades Strängnäsprofilen i närmare två år. Varannan månad fick han komma hem i 14 dagar. Men då skulle den ena veckan tillbringas i Stockholm med arbete.

– Som mest fanns det 700 svenska soldater i området. Vi hade även ett nära samarbete med USA, Norge, Finland och Lettland. Men insatsen trappades ner under den här tiden även om biståndet fördubblades till 200 miljoner kronor.

Henrik Landerholm mår dåligt när han tänker på den nuvarande utvecklingen i Afghanistan.

– Då jag var där fanns det förhoppningar om nationens framtid. Vad vi ser nu är ett professionellt bakslag. Talibanerna är välfinansierade av en främmande makt, och deras ideologi talar inte för någon bättring.

undefined
Under fyra år arbetade Henrik Landerholm som ambassadör i Förenade arabemiraten.

Mellan 2013 och 2017 verkade Henrik Landerholm i Lettland, en nation han för övrigt återser nu då den svenska ambassaden fyller 30 år.

– Jag åkte över med Alice, hon har gått i skola i Riga. Mitt liv som ambassadör i Lettland var väldigt mycket enklare och väldigt annorlunda jämfört med tiden i Abu Dhabi. Det finns stora svenskintressen i näringslivet. Landet blev EU-medlem 2004 och formades under mina år. Jag tycker att samtliga baltiska stater klarat sig bra efter Sovjetunionens fall.

– Lettland är fascinerande med många historiska lager. Nationen har influerats av polacker, svenskar, tyskar och ryssar. Tyvärr styrdes ju landet under drygt 50 år av Sovjet, vilket påverkade mycket negativt.

I Riga finns det cirka 35 ambassader, 100 färre än i Förenade arabemiratens huvudstad.

undefined
Henrik Landerholm har alltid känt sig hemma i Strängnäs.

Det senare landet är också större sett till befolkningsmängd (ungefär som Sverige).

Henrik Landerholm, som också innehade sidoackreditering i bland annat Kuwait, säger att det var intressant att lära sig saker om området, kulturen och historien.

– Jag har ett starkt historisk intresse och har verkligen fått chansen att sätta mig in i Mellanösterns konflikter.

– Från den här perioden vill jag gärna framhålla att vi slog två exportrekord, både 2019 och 2020. Förenade arabemiraten, där det bor nästan 5 000 svenskar, är vårt näst största exportland i hela Mellanöstern och Afrika.

Språket?

– Nej, det hade nog varit mycket svårt att lära sig arabiska i min ålder.

Hur fördrev du fritiden?

– Mycket fysisk träning. Jag försökte också träffa människor, men i och med covid -19 satt man mest hemma.

Under en period våren 2020 rådde total lockdown i landet, vilket vi berättade om i tidningen, och hustrun Ann blev strandsatt i Strängnäs.

– Jag kunde heller inte träffa min personal på tre månader. Vi var totalt 15 anställda på ambassaden. När restriktionerna lättade åkte jag till arbetet två dagar i veckan.

undefined
Strängnäs kommer alltid att vara hemma för Henrik Landerholm. I juli avslutade han sin sejour som ambassadör i Abu Dhabi.

I tjänsten besökte han Saudiarabien, Jordanien och Turkiet, men även resandet upphörde i och med coronakrisen.

– Så klart att avslutningen kändes tråkig, att hitta energi blev svårt.

Nu söker han alltså nya utmaningar, och en ny sejour utomlands är ingen utopi.

– Ska jag så småningom ta ett nytt uppdrag som ambassadör vill jag helst vara på en plats där relationerna med Sverige är centrala. Men oavsett vill jag arbeta i minst tio år till.

Landerholms karriär

Internationella uppdrag: Afghanistan, 2011–2013, Lettland, 2013–2017, Förenade arabemiraten, 2017–2021.

Andra uppdrag: Riksdagsledamot (M), ordförande försvarsutskottet (1998–2002), rektor och chef för Försvarshögskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!