Strängnäs muslimska förening, eller Islamiska kulturcentrum i Strängnäs som föreningen är på väg att byta namn till, har ny adress. Den 1 september gick flyttlasset från Trädgårdsgatan till en källarlokal på Nygatan, som numera fungerar som moské och samlingsplats för de omkring 120 medlemmarna.
– Vi behövde större lokaler. På förra stället hade vi 65 kvadratmeter. Här är det 175 kvadratmeter, säger imamen och föreningens ordförande Awni Alnwaihi, och visar runt.
Här finns kontor, ett studierum, ett rum som ska göras om till lekrum för barnen och två rum som är avsedda för bön.
– 50–60 personer brukar komma hit för fredagsbönen, andra dagar är det omkring fem till tio personer som kommer, berättar Awni Alnwaihi.
– Jag står här och här framför mig ber männen, säger han och visar predikstolen framför de gröna mattorna som täcker hela golvytan.
I ett något mindre rum strax intill, utrustat med likadana mattor och en högtalare som förmedlar Awni Alnwaihis ord, ber kvinnorna.
Awni Alnwaihi skulle gärna se en riktig moskébyggnad i Strängnäs, ett hus som är byggt för ändamålet, men är glad över den nya lokalen.
– Vi har inte pengar att bygga en riktig moské, det skulle behövas kanske 5–6 miljoner kronor. Det är inte aktuellt. Strängnäs är en liten stad och det här räcker för oss, säger han.
Föreningen har fått omkring 30–40 nya medlemmar de två senaste åren, enligt Awni Alnwaihi. Många av de asylsökande som Strängnäs har tagit emot har flytt till Sverige från muslimska länder, och många nyanlända är muslimer. Föreningen har alltid varit ett stöd för flyktingar och invandrare, säger Awni Alnwaihi, men med de större lokalerna kommer nya möjligheter.
– Vi kan berätta för dem hur det fungerar i Sverige och kan hjälpa dem att komma in i samhället. De som kommer nya till Sverige vet inte hur det är här. Vi som har varit här i många år måste lära dem. Vi vet var Arbetsförmedlingen ligger och vilken hjälp man kan få av exempelvis Strängnäs business park, säger han.
Awni Alnwaihi berättar att föreningen nu också har bättre möjligheter att hålla arabiska språkkurser och studiecirklar i exempelvis att förstå koranen och islam.