Förening sas upp från Löt – tvingas sparka kanslist

I maj sa Region Sörmland upp sin hyra av bassängen på Löts sjukhus. Därmed förlorade Reumatikerföreningen sin lokala rehab för 120 medlemmar – och sin största inkomstkälla. Nu har föreningens kanslist sagts upp.

"Jag får väl gå till arbetsförmedlingen", säger Reumatikerföreningens kanslist Åsa Gustavsson som sagts upp när intäkterna från badgrupperna försvunnit.

"Jag får väl gå till arbetsförmedlingen", säger Reumatikerföreningens kanslist Åsa Gustavsson som sagts upp när intäkterna från badgrupperna försvunnit.

Foto: Elisabeth Bodén/Hamrehus, privat

Strängnäs2021-10-10 07:15

– Jag jobbar kvar till sista november, sedan vet jag inte vad jag ska göra. Det är så tråkigt.

Det säger Åsa Gustavsson, som sedan februari 2019 arbetat halvtid åt Reumatikerföreningen Strängnäs, på kansliet i Pensionärernas hus. Nu har hon ett par månader på sig att lära den ideella styrelsen hur den ska göra hennes jobb:

– Jag har skrivit protokoll, kallat till möten, skött hemsidan, bidragsansökningar och medlemsregister, hanterat fakturor, bokat lokaler och badgrupper – och så leder jag två handgrupper på tisdagar, säger hon och syftar på särskild gymnastik för stela händer.

Hon är anställd med statligt lönebidrag och föreningen har stått för 76 000 kronor per år. Det är merparten av överskottet från de badgrupper som i över 40 år varit en kärnverksamhet.

Runt 120 medlemmar har bassängtränat varje vecka. När Region Sörmland tidigare i år sa upp hyran och bassängen på Löts sjukhus stängdes, hänvisades de till att söka remiss för bad på Mälarsjukhuset.

– Jag vet ingen som har gjort det. Ingen, säger Reumatikerföreningens ordförande Cristin Edmark.

undefined
Enligt ordföranden Cristin Edmark har Reumatikerföreningen haft ett överskott på knappt 100 000 kronor från medlemsbaden på Löts sjukhus. Av det har 76 000 kronor gått till del av kanslistens lön.

I juli vädjade styrelsen om ett politiskt ingripande, via 1 455 namnunderskrifter till regionråden Monica Johansson (S) och Jonas Lindeberg (VfP).

I sin protest bad föreningen om en omprövning av det beslut som fattades av Rose-Marie Hedlund, verksamhetschef för paramedicin, med hänvisning till "stora brister i patientsäkerhet och arbetsmiljö". Något som till stora delar tillbakavisats av Hamrehus, som äger Löts sjukhus.

Region Sörmlands ståndpunkt var och är dock tydlig:

– Beslutet är inte ändrat, säger Inger Mossberg, divisionschef för medicinsk service.

Finns någon alternativ lösning för dem som efterlyser rehab-bad i Strängnäs?

– Rehab-bad ingår inte i regionens uppdrag. Regionen önskar att någon annan aktör vill starta upp en verksamhet i Löt. I övrigt finns planer för ett nytt badhus i Strängnäs där dessa behov säkert kommer att omhändertas, säger Inger Mossberg.

Tidningen har berättat om kommunens planer på ett nytt badhus på Larslunda IP. Men det planeras stå klart först sommaren 2024.

Om det blir varmbad i Strängnäs igen före det är oklart. Hamrehus vd Elisabeth Bodén säger att flera aktörer är intresserade, men att hon inte har någon ny hyresgäst när regionens hyresavtal löper ut i januari 2022.

undefined
"Jag har ingen ny hyresgäst klar nu", säger Elisabeth Bodén som äger Löts sjukhus där bassängen finns och den gynekologiska specialistmottagningen Kvinnohälsan öppnade i maj i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!