Kompetensbrist framtidsutmaning för företag

Företag i Strängnäs är i behov av arbetskraft – men många har svårt att hitta personal.

Tandläkare och elektriker är två yrken som bedöms ha goda arbetsmöjligheter under de närmsta fem åren.

Tandläkare och elektriker är två yrken som bedöms ha goda arbetsmöjligheter under de närmsta fem åren.

Foto: Rebecka Uhlin(TT)/Joakim Serrander

Strängnäs2022-02-20 07:44

– Det är tydligt att väldigt många företag nämner kompetensbrist som den största utmaningen i kombination med att inte ett enda företag tror att de kommer dra ner på personal. Det har vi inte sett förut, säger Jenny Emerén, vd på Handelskammaren Mälardalen.

Siffror som kommer från en rundringning av Handelskammaren Mälardalen visar att sex av tio företag i Mälardalsregionen säger att det är svårt att få tag på kompetent personal. Samtidigt uppger nästan 70 procent av de tillfrågade företagen att de behöver utöka sin personal inom de närmaste två åren.

– Bara för ett par år sedan visste vi var rekryteringsbehoven fanns. Skillnaden i dag är att det eftersöks i princip alla typer av tjänster.

Under coronapandemin drog många företag åt svångremmen, men den ekonomiska nedgången blev aldrig så stor som vissa befarade. Därför har många företag nu ett stort rekryteringsbehov.

undefined
"Jag tror att det har funnits ett uppdämt behov av rekrytering" säger Jenny Emerén, vd på Handelskammaren Mälardalen.

På elinstallationsföretaget Effective energy solutions i Åkers styckebruk har det varit svårt att anställa rätt typ av personal.

– Vi var tvungna ta hjälp av ett rekryteringsbolag då vi fann det svårt att hitta rätt kompetens själva, säger vd:n Ida Norström.

Hon upplever att de ibland behöver utbilda personal när de väl har kommit till företaget.

– Jag tror att en bidragande faktor till kompetensbristen är att en stor del av de färdigheter vi behöver inte lärs ut i skolan, vilket innebär att man kanske måste gå kurser eller yrkesutbildningar utöver den man gick på gymnasiet.

undefined
Ida Norström, vd på Energy effective solutions har idag sju anställda på sitt företag.

– Helt ärligt är man lite orolig att det ska fortsätta i den här takten. Om det är svårt att hitta och anställa nytt blir också det svårt att växa. Då får vi ju även svårt att utföra jobben så jag hoppas verkligen att det sker en förändring.

Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognoser visar att elektrikerbranschen är en av de branscher där utbudet av jobb är som störst, och tillgången på personal som sämst. Ett annat yrke som bedöms vara ett bristyrke under de närmaste fem åren är tandläkare.

undefined
"Man kanske inte vill flytta och många vill jobba i storstan. Lilla Strängnäs kanske har svårt att locka hit folk", säger Jenny Lidevad, klinikchef på Smile tandvård Strängnäs.

– Tandvården över huvud taget har ju svårt med personalbrist i hela Sverige, det har väl varit lite svårt att rekrytera. Vi har ju lyckats men man får verkligen leta, säger Jenny Lidevad, klinikchef på Smile tandvård i Strängnäs.

Hon upplever att arbetsmarknaden just nu är viktad till den arbetssökandes fördel.

– Jag skulle väl säga att man kan ställa lite andra krav nu som arbetssökande, inom rimliga gränser såklart, säger Jenny Lidevad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!