Kyrkogårdsmästaren i Strängnäs om blommor som försvinner

Många upprörda Strängnäsbor hör av sig till kyrkan om att planteringen vid deras anhörigas gravar förstörs. Men det visar sig inte riktigt vara som de tror. "Vad jag vet har vi inte haft problem med att någon är här och förstör", säger kyrkogårdsmästaren Anna Qvarnström.

Kyrkogårdsmästaren Anna Qvarnström har länge jobbat med plantering och skötsel på Strängnäs kyrkogårdar.

Kyrkogårdsmästaren Anna Qvarnström har länge jobbat med plantering och skötsel på Strängnäs kyrkogårdar.

Foto: Angelica Säfvenberg

Strängnäs2024-05-27 06:02

– Det har genom alla år varit så att personer ringer och tror att någon har vandaliserat graven när det egentligen handlar om något annat, berättar Anna Qvarnström, kyrkogårdsmästare för Strängnäs Domkyrkoförsamling med Aspö.

Hon har jobbat med skötsel och plantering på Strängnäs kyrkogårdar under de senaste tolv åren och får återkommande frågan.

– Vad jag vet så har vi inte haft problem med att någon är här och förstör. På Södra kyrkogården finns det harar, rådjur och en och annan älg. Det är mycket vanligt att de äter upp blommorna på gravarna och framför allt penséer på våren och isbegonior på sommaren.

Hon fortsätter:

– Ofta kanske man inte ens tänker på hur mycket djur kan ställa till med. Men jag tror att det känns lite bättre om man vet att det är djur som förstör än att det skulle vara någon människa som gör det. Det värsta är kanske inte att ha blivit av med blommor, utan känslan av att det skulle vara någon som har utfört den handlingen. 

I och med Södra Kyrkogårdens placering har det alltid varit många djur som gärna besöker. Framför allt är det rådjuren som ställer till det många gånger. 

– Rådjuren tycker väldigt mycket om penséer vilket är bland det vanligaste som planteras. Även fåglar har vi en del och de tycker om att plocka ur snittblommor som liljekonvalj. 

undefined
"På sommaren så finns det många perenner som brukar funka, men även sommarblommor som afrikansk margerit, fuchsior, snöflinga och husarknappar brukar få vara ifred", säger Anna Qvarnström.

Hur ska man då tänka för att få behålla blommorna?

– Att välja blommor som inte rådjuren tycker om som exempelvis påskliljor, pingstliljor och andra narcisser på våren. De är giftiga så inget som djur äter dem. Även klockhyacint som finns i flera olika färger passar bra att plantera nu. 

Vad kan man göra om man ändå vill ha penséer?

– Då går det att använda sig av medel som luktar illa som finns i olika märken och som går att hitta i trädgårdshandeln eller olika större välsorterade butiker. Ibland kan medlet innehålla fårfett och det brukar funka jättebra för att hålla djuren borta. 

Även sniglar tycker om sommarblommor och kan bidra till att växterna förstörs.

– Det finns medel även där som man kan köpa i olika butiker. Sen så strör man det även runt gravstenen, eftersom sniglarna ofta kommer fram från gräset på nätterna.

Enligt Anna Qvarnström finns det också andra saker man kan göra själv för att säkerställa att blommorna stannar kvar.

undefined
Hon tipsar om klockhyacint som passar bra att plantera nu - som också finns i flera olika färger.

– Ofta är blommorna nyplanterade och sitter därför inte fast med rötterna i marken. Då åker hela plantan med upp när djuren tar ett nafs och då är det bara ett hål i jorden kvar. Det är viktigt att plantera växterna ordentligt i marken. 

Samma princip gäller även för snittblommor.

– När det kommer till blommor i vaser så är det bra att linda in dem i hushållspapper och sen trycka till vasen så att det verkligen sitter fast.

Hon berättar att det även händer att gravljus försvinner. 

– Många fåglar håller till här, speciellt kajor. De flyger i väg med gravljusen och släpper sen ner dem i asfalten för att komma åt det sista i botten. Så då får vi gå runt och plocka ljusen lite här och där. 

Har ni gjort något speciellt här för att hålla djuren borta här?

– Vi har elstängsel runt hela området som är på 16 hektar för annars skulle vi ha en massa vildsvin här. Men det fungerar inte lika bra för att hålla rådjuren borta eftersom de kan hoppa över det. Det är en tid nu då många djur är aktiva så det är mycket att hålla koll på, berättar hon.

Tips på djursäkra växter

– Löjtnantshjärta (Kantnepeta (Kattmynta), Daggkåpa, Stäppsalvia)

– Lavendel

– Narcisser

– Pioner

– Allium (bollök)

– Klockhyacint

– Hostasläktet

Källa: Svenska kyrkan, med fler tips på växter att plantera som djuren ogillar. 

Karta: Södra kyrkogården Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!