Förskolekök hyllas – kocken: Så lär du ungarna äta allt

Det rådde feststämning på Trollskogen i torsdags. Barn, personal och måltidschefen Karin Lundell firade att förskolans kök och restaurang fått sin första nominering till White guide junior. Kocken Delia Beddings avslöjar hur man får yngre barn att tycka om all mat.

Trollskogens förskola firade när nomineringen till White guide junior uppmärksammades. Nika Rodic firade med glass efter tacobuffén, kockarna Fredric Karlsson och Delia Beddings håller upp nomineringen, föreskolerektorn Annica Linde lät sig väl smaka liksom kommunens måltidschef Karin Lundell.

Trollskogens förskola firade när nomineringen till White guide junior uppmärksammades. Nika Rodic firade med glass efter tacobuffén, kockarna Fredric Karlsson och Delia Beddings håller upp nomineringen, föreskolerektorn Annica Linde lät sig väl smaka liksom kommunens måltidschef Karin Lundell.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2022-06-17 20:43

– Utan pedagogerna som arbetar här hade det inte blivit någon nominering, säger Delia Beddings som i köket kamperar ihop med Fredric Karlsson.

Båda har arbetat på Trollskogen, före detta Långbergsskolan, i fem år.

– Jag trivs, berättar Fredric Karlsson.

– Vi bygger upp barnens matvanor ända från ett års ålder. Världens bästa jobb, säger Delia Beddings.

Hur får man små barn att lära sig äta allt hemma?

– Servera dem samma rätt som de vuxna äter. De kanske inte gillar det direkt, men femte eller sjätte gången smakar maten bättre. Här vid sidan av ordinarie meny brukar vi låta barnen prova på maträtter, stekt strömming och kroppkakor är två exempel.

Finns det någon rätt som du aldrig skulle försöka introducera här?

– Pölsa, främst beroende på utseendet. Isterband, däremot, ser ut som korv. Då går det lättare för barnen att vänja sig.

undefined
Kocken Delia Beddings framför väggen där personalen satt upp bilder på populära och färgglada maträtter från förskolans eget kök.

Delia Beddings visar tidningen den matsal som hon är mycket stolt över.

– Den är så trevlig, representanten från White guide junior som kom hit i våras sa att den var perfekt.

På Trollskogen som har 137 inskrivna barn serveras även frukost vid 7.15 och mellanmål från 13.50.

Matsalen användes dock inte då nomineringen skulle firas. Tack vare sol och värme kunde festen hållas utomhus.

– Så här års är vi gärna ute, säger Delia Beddings.

undefined
Nika Rodic, 6 år, med kockmössa dagen till ära.

På menyn stod vegetarisk tacobuffé.

– God mat, min favorit, och jag åt upp alltihop, säger Nika Rodic, 6, som jämte jämnåriga Lea Runeborg fick agera serveringspersonal.

– Det var kul.

Förskolerektorn Annica Linde fanns på plats:

– Jag äter inte här så ofta, och det blev mindre under pandemin. Men att få komma hit är en lyx. Jag vill berömma Fredric och Delia. Trollskogen har en väl fungerande verksamhet med barnen i fokus.

Kommunens måltidschef Karin Lundell sken ikapp med solen när hon smakade av buffén.

undefined
Delia Smith förbereder mellanmålet i köket på Trollskogens förskola som huserar i det som tidigare hette Långbergsskolan.

– Här på skolan finns ett fantastiskt team, pedagoger och kockar lyfter varandra. Jag är jättestolt och glad, säger hon.

Sedan tidigare har Strängnäs kommun fått en nominering som Årets hållbara skolmatskommun.

– Men detta är vår finaste nominering hittills, säger Karin Lundell.

Delia Beddings och Fredric Karlsson reser till Helsingborg i höst, då det ska avslöjas vem som vunnit.

– Vi är en av 20 nominerade. Det känns jättekul, berättar Dela Beddings.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!