En del av gymnasiesärskolans elever kan undervisas på Thomasgymnasiet från och med hösten 2023, och Thomasgymnasiets rektor kan få ett utökat ansvar. Det är två delar av ett förslag som barn- och utbildningsnämnden ska fatta beslut om den 14 december.
Det gäller de i dagsläget tio elever som går ett nationellt program på gymnasiesärskolan. Enligt förslaget ska de integreras mer med Thomasgymnasiet – "kanske företrädesvis" med elever i stödverksamheten Aspen och på Thomasgymnasiets individuella program, står det i politikernas beslutsunderlag.
Att finnas under samma tak, och att ingå i samma organisation med samma skolledning, anses bidra till ett större socialt utbyte men också ökad kunskapsutveckling. Bland annat skulle berörda elever kunna få ett större programutbud.
När det gäller eleverna som går på gymnasiesärskolans individuella program är förslaget att verksamheten ska fortgå som i dagsläget; i egna lokaler och en särskild rektor. En lugnare miljö anses i detta fall väga tyngre än kunskapsmässiga utmaningar.
Planeringen av grundsärskolans framtida organisation förslås fortsätta, bland annat ska eventuell samlokalisering utredas. Möjligheter som nämns är att inkludera den när en ny grundskola ska byggas i Strängnäs tätort, med planerad start 2025, eller när Finningeskolan byggs ut. Om grundsärskolan bör ligga i, vid eller i anslutning till en eller flera grundskolor är något som behöver utredas mer, enligt handlingarna.
Det är en statlig utredning från februari som ligger bakom de planerade förändringarna. I den betonas bland annat vikten av att stärka särskolans möjlighet att ge varje elev den kunskap som hen har rätt till utifrån sin individuella situation.
Utifrån den statliga utredningen, och det faktum att antalet elever i Strängnäs kommuns särskolor ökar, beslutade barn- och utbildningsnämnden i maj att den lokala organisationen skulle utredas.
Tidningen skrev om konsultrapporten i oktober. Då sa Susanna Göterstad – ledamot i funktionshinderorganisationen FUB:s Strängnäsavdelning, och mamma till en pojke som tidigare har gått i särskola – att en mer integrerad skola är vägen framåt:
– Du kan ju vara på en vanlig arbetsplats även om du har en funktionsvariation, man hittar lösningar för att få det att fungera. Det här med inspiration och härmningseffekt är jätteviktigt för att skapa utveckling.