Försvaret hävdar att någon annan kan ha skickat brevet

Den förra chefen på Solvändan har inte försökt att ta reda på vem som läckt uppgifter till medier på det sätt som tingsrätten nyligen konstaterade en dom. Det hävdar hennes advokat i en överklagan.

Strängnäs2014-11-13 13:34

Domen i tryckfrihetsmålet gällde brott mot efterforskningsförbud och den 22 oktober fann Eskilstuna tingsrätt att Solvändans förra chef hade gjort sig skyldig till grundlagsbrott. Straffet blev ett måttligt bötesstraff på 17 500 kronor. Den tidigare chefen skulle också betala 16 367 kronor i rättegångskostnader.

Nu har en överklagan lämnats in och i den yrkar den tidigare chefens advokat på att hon ska frikännas samt slippa betala kostnaderna för sitt försvar.

I överklagan, på drygt en och en halv A4-sida, hänvisar advokaten till att det var ett brev som återgavs i Mariefreds tidning och att ingen personal blev intervjuad. Brevet, däremot, hade en stor del av personalstyrkan skrivit till politiker i socialnämnden samt till tjänstemän på socialkontoret. Advokaten menar att tidningen kan ha kommit över brevet via kommunen, som en inkommen handling. Eller så har någon annan än personal skickat brevet till medier.

Advokaten hänvisar till att flera vittnen har gjort gällande att den tidigare chefen undrat "vet ni vem som har skrivit artikeln?" Det är "naturligtvis en helt annan sak än att försöka ta reda på vem som har lämnat uppgifter till tidningen", skriver advokaten.

Domen är unik eftersom åtal gällande brott mot efterforskningsförbud sällan väcks. Justitiekansler Anna Skarhed, vars myndighet åtalar vid tryckfrihetsbrott, kan bara påminna sig om ett annat fall i år.

Enligt tingsrättens bedömning lämnade de fyra vittnena samstämmiga uppgifter, som tillsammans med utredningen visar att den tidigare chefens avsikt var att ta reda på vem som läckt uppgifter. Att artikeln i Mariefreds tidning var baserat på ett brev spelar ingen roll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om