Förundersökningen pågick i nästan exakt ett år och gällde från början två misstänkta. Men efter JK:s beslut i onsdags står det klart att bara en person, den före detta enhetschefen, åtalas för brott mot efterforskningsförbudet, något som regleras i svensk grundlag. Den åtalade är anställd på Strängnäs kommun.
Bakgrunden är brevet från ett 15-tal anställda som skickades till medier, verksamhetsansvariga och socialnämndens ledamöter förra sommaren. Det resulterade i tidningsartiklar i Mariefreds tidning och i Strengnäs Tidning. Brevet beskrev en odemokratisk miljö med inslag av mobbning och trakasserier, budgetnedskärningar och underbemanning.
Efter tidningsartiklarna började enhetschefen, enligt anställda, att fråga personal vilka som låg bakom brevet. Agerandet ledde till att en anmälan till JK gjordes. Enligt stämningsansökan till Eskilstuna tingsrätt gäller det uppgifterna till Mariefreds tidning. Justitiekanslern Anna Skarhed förklarar varför hon har beslutat att väcka åtal.
– Det beror på att Justitiekanslern som åklagare anser att det finns stöd för att hon har begått ett brott. Nämligen brottet mot efterforskningsförbudet, säger Anna Skarhed.
Mariefreds tidnings artikel publicerades både i pappersformat och på webben och därför strider brottet mot efterforskningsförbud både mot tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, enligt stämningsansökan. Som bevis åberopas vittnesförhör samt skriftligt bevisning. Den tidigare chefen på äldreboendet nekar till brott.
– Den åtalade har naturligtvis rätt att ha en annan uppfattning.
För de som inte är så insatta i lagstiftningen, hur allvarligt ser lagstiftaren på det här brottet?
– Det är vår grundlag som vi hänger upp det här på och det i sig betyder att det är något vi vill skydda. Det fria ordet, rätten att fritt uttrycka sin åsikt och informera om vad som händer är kännetecknet för vår demokrati, säger Anna Skarhed.
– Det handlar om att hjälpa oss alla, om det finns missförhållande. På ett äldreboende finns det människor som inte själva kan tillvarata sin rätt och då är det oerhört viktigt om det finns missförhållanden att det kommer fram.
Vid händelsen var den åtalade enhetschef på Solvändan, men jobbar i dagsläget med utveckling av kvalitetsregister inom äldreomsorgen på Strängnäs kommun. Den åtalade har inte gått att nå för en kommentar.
– Vi kommer låta rättsprocessen ha sin gång, det är ingenting som vi vill kommentera i nuläget, säger Sven-Erik Ålund, ställföreträdande socialchef, som inte kände till JK:s beslut.
Enligt lagstiftaren är det ett allvarligt brott?
– Ja, men det finns ingen dom i det. Vi kommer att följa det här väldigt noga, men så länge det inte finns domslut i frågan så vill jag inte kommentera, säger Sven-Erik Ålund.
Tidningen har även sökt åklagare Fredrik Ingblad som har lett förundersökningen, men han är på semester.
Vid fällande dom ingår böter och fängelse i upp till ett år i straffskalan.