Jan Rudengren sitter i vardagsrummet i det idylliska 1600-talshuset på Kvarngatan i Strängnäs. Han är nyligen hemkommen från Vietnams huvudstad Hanoi. Där har han drivit ett projekt för att bygga upp kapaciteten på landets jordbruksministerium. I mitten av 80-talet var Vietnam ett av landets fattigaste länder. Men sedan dess har landet genomgått en utveckling som Jan Rudengren beskriver som ”fantastisk”. Vietnam har den snabbaste fattigdomsreduceringen och efter Kina den snabbaste tillväxten i världen. Sveriges rykte är enligt Jan Rudengren mycket gott i Vietnam. Ändå menar han att Sverige i dagsläget har mer att vinna på samarbetet länderna emellan.
– Vietnam behöver inte Sverige, men Sverige behöver Vietnam för att visa att vi kan nå resultat med vårt biståndsarbete, säger Jan Rudengren.
”Utskällt i början”
För bland de många kritiserade biståndsprojekten i världen har arbetet i Vietnam på det stora hela varit väldigt lyckat. Som exempel nämner han pappersverket Bai Bang.
– Det var utskällt i början, men har utvecklats till att bli ett av Sveriges allra bästa biståndsprojekt.
I år fyller den svenska Vietnamhjälpen 40 år. Den bildades mitt under brinnande krig och har kommit att inriktas mot hälsa, media, miljö, skog och landsbygdsutveckling. Det sistnämnda är alltså den delen som Jan Rudengren har arbetat mest med.
– Vietnam är en marknadsekonomi men det är också fortfarande en kommunistisk enpartistat. De behöver hjälp med att utveckla den administrativa biten.
Det är ett långsiktigt arbete. Ibland kan han tycka att det är segt att sitta på möten där ingenting verkar hända.
– Men plötsligt hör man någon säga någonting som man själv har sagt ett år tidigare. Och då förstår man att det visst händer saker.
Vardagslivet i Hanoi har visat sig vara mycket enklare än vad han på förhand hade trott.
– De pratar engelska i väldigt stor omfattning, och det är lätt att bygga ett förhållande där det går att skoja med varandra. Jag har varit i flera länder där detta har varit mycket svårare.
Jan Rudengren har alltså arbetat i många år med att försöka exportera sådant som Sverige anses vara bra på till Vietnam. Men vad tycker han att Sverige kan lära sig av Vietnam?
– Förra året kom det en stor lista där Sverige var det mest demokratiska landet och Vietnam det mest optimistiska landet i världen. Jag kan tycka att det ofta är ett väldigt gnäll i Sverige med tanke på hur bra vi faktiskt har det. I Vietnam möter man en helt annan optimism och framåtanda.