Framtidens forskare samlas i Strängnäs

För somliga innebär skolavslutningen långledigt från läsande och lärande. Men 21 ungdomar från hela landet har rest till Strängnäs för att fördjupa sig i kemi, fysik, biologi och matematik.

Strängnäs2016-06-24 08:01

Vill ni inte ha sommarlov? är intervjuns första fråga.

– Det här är ju inte samma sak som att vara i skolan. Nu har vi bara naturämnen och slipper allt det tråkiga, säger Hanéle Backlund från Åkersberga.

Hon är en av de 17- och 18-åringar som deltar i en fyra veckor lång forskarskola som, tack vare ett samarbete med Europaskolan, bedrivs i Strängnäs. När tidningen gör ett besök på torsdagsförmiddagen ägnar sig Hanéle Backlund, Andreas Möller och Hannah Lindén åt att beräkna gravitationskonstanten, något som behövs för att kunna mäta gravitationskraften mellan olika objekt. Det är en mindre gruppövning som fungerar som uppvärmning inför de individuella projekten som de unga forskarna ska fokusera på under de kommande veckorna.

Andreas Möllers projekt handlar om att generera slumptal med hjälp av kvantfysik.

– Datorer som genererar slumptal utgår ofta från en klocka. Det verkar slumpmässigt men det är det inte egentligen. Men kvantfysiken är väldigt oberäknelig, så då är det äkta slumptal, förklarar han.

Andreas Möller kommer från Arvidsjaur i norr. Hemma känner han sig rätt ensam om sitt brinnande intresse för matematik, så han uppskattar möjligheten att få träffa andra som delar hans passion för naturvetenskapen.

– Det är fantastiskt att få umgås med så motiverade och engagerade elever, säger han, men flikar in att de pratar om annat än forskning också.

Hannah Lindén kommer från landets sydligaste delar, från Helsingborg. Varken hon eller gruppkamraterna har varit i Strängnäs tidigare.

– Jag var ute och sprang längs med vattnet, ner mot hamnen. Det är verkligen jättevackert med gulliga hus och små gator, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!